Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VALLENTUNA VALLENTUNA PRÄSTGÅRD 6:2 - husnr 7, VALLENTUNA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

VALLENTUNA KYRKA (akt.)
2005-01-01
Interiörbeskrivning
Tornrummets tunnvalv av gråsten är sannolikt ursprungligt. Rummet fick efter branden funktion som kyrkans vapenhus med entré i väster. Tornets övriga våningar har bjälktak, tillkomna efter branden 1856. Här förvaras en väderlåda och träpipor, sannolikt från Daniel Wallenströms orgel från 1859. Tillträde till tornets övre delar sker från läktaren genom en smal dörröppning med plåtklädd dörr. En stentrappa i västra muren leder vidare till första våningens tornrum med trägolv, oputsade gråstensmurar med brett utstrukna fogar. En djup rundbågenisch i sydmuren var ursprungligen ingång till tornet utifrån, idag försedd med ett litet rektangulärt fönster. I översta tornrummet finns kraftiga träkonstruktioner för klockupphängningen och murar med öppna ljudluckor i söder, väster och norr. Genom en öppning i klockvåningen, försedd med järnlucka, nås långhusvinden.. I det övre tornrummet förvaras delar av en bänkinredning med äldre färgsättning och ett skulpterat draperi i trä som hör till altaruppsatsen.
Vapenhuset har golv av tegel samt putsade väggar och valv som är vitmålade. I väster finns en fristående inredning från 1972med bl a brudkammare. Samtidigt tillkom nya dörrar i orangelaserat trä med glasade fyllningar mot kyrkorummet.

Kyrkorummet blev, i samband med restaureringen efter branden 1856, välvt med segmentvalv av trä, norra korsarmen, tidigare sakristia och södra korsarmen fick tunnvalv av tegel och koret nybyggdes i polygonal form. Kyrkans inredning är tillkommen i samband med ombyggnaden efter branden 1856 eller senare. Det gäller bl a predikstolen med korg och ljudtak samt bänkinredningen med slutna kvarter, den senare ombyggd 1935.
Orgelläktaren med barriär av enkla fyllningar, dekorerade med snidade, förgyllda musikemblem tillkom efter branden.
Vid restaurering 1899 dekorerades koret med målningar som överkalkades 1935 då även taklisten av gips togs bort. Brädgolv under bänkarna och kvadratiska plansten i gångar kom till 1935. Vid restaureringen 1992 sänktes golvet i koret och i södra korsarmen, samtidigt täcktes hela koret med kalksten medan södra korsarmen fick tegelgolv. I koret placerades ett nytt altarbord av trä och bakom detta, på ett fundament av järn, korset från 1700-talets altaruppsats. Denna var utförd 1763-65 av bildhuggaren Dahlström (1702-1786) och ersatte då ett medeltida altarskåp.

Det vackra ljusflödet i kyrkorummet beror på att fönstren är försedda med klarglas och att de saknar extra bågar. I kyrkan hänger mässingskronor från 1500-talet och 1700-talet.

Sakristian flyttades efter branden till gravkorets minnesrum i söder. 1937 iståndsattes gravkammaren och kistorna konserverades. Övervåningen, minnesrummet, bibehölls som sakristia och försågs med en ny ingång till kyrkorummet i sin norra vägg. Den gamla ingången till minnesrummet, i gravkorets västra vägg, sattes igen och predikstolen flyttades till kyrkans norra sida. Dörrar och snickerier i sakristian härstammar troligen från denna ombyggnad. 2002 restaurerades sakristian som följd av en fuktskada i taket. De tidigare orange snickerierna fick då en grå kulör, något ljusare än vad som fanns under den orange färgen.

Vid restaureringen 1992 skedde en återgång till färgsättningen från tiden före Milles restaurering 1935. Kyrkans väggar och valv är enhetligt avfärgade i en ljus färgton. Det röda i snickerierna togs bort och bänkskärmarna målades i grågröngul marmorering inom grönt ramverk. De i orange laserade träpartierna målades gråvita.

Orgelfasaden, ritad av arkitekt Axel Nyström (1832-1894), är från 1859 medan den samtida orgeln, byggd av organisten och orgelbyggaren Daniel Wallenström, Uppsala ersattes med en ny orgel med 22 stämmor byggd 1959 av Grönlunds Orgelbyggeri. I den nya orgeln ingår 2 stämmor från Wallenströms orgel. Kororgeln med 15 stämmor är ritad av arkitekt Ulf Oldaeus (1943-), byggd av Walter Thür Orgelbyggen AB i Torshälla och invigd på påskdagen 2002. Den är placerad i kyrkans sydöstra bänkkvarter och har genom sin färgsättning medvetet underordnats predikstolen. De båda orglarna är numera sammankopplade.

Övriga inventarier
Fragment av en dopfunt i kalksten från gotländska stenmästare samt nattvardskärl och rökelsekar är inventarier från medeltiden. I gravkammaren återfunna stenfragment av fönsteromfattningar och ljudgluggskolonnetter är prov på romanska stenhuggartraditioner. Mässhake i gulnad guldbrokad med vapen tillhörande ätterna Drake och Klingspor jämte årtalet 1680 i applicerat guld- och silverbroderi vittnar tillsammans med ett stort antal vapensköldar från 1600-talet om traktens historia. Ett antependium från 1725 skänk av Julius Grundelstierna förvaras nu i textilkammaren. En korkåpa broderad av Albertus Pictor (troligen omkring 1440-1509/10)) hör till kyrkan men förvaras nu på Statens historiska museum.