Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MALUNG-SÄLEN ÖSTRA FORS 68:1 - husnr 2, FORS KAPELL (MALUNGSFORS KAPELL)

 Byggnad - Beskrivning

FORS KAPELL (MALUNGSFORS KAPELL) (akt.)
2004-09-16
Interiörbeskrivning
Kyrkans fasta och lösa inredning är huvudsakligen samtida med kyrkans uppförande på 1930-talet. Några av förändringarna som skett är ett orgelbyte på 1950-talet, en ommålning av bl.a. bänkar och altarring, övertäckning av altarmålningen på 1960-talet samt en förnyelse av samlingssalens inredning 1999. Vid ommålningen av kyrkorummet på 1960-talet ändrades färg-sättningen på bänkar, altarring, läktarbarriär och innerdörrarna till sakristian m.m. Den ursprungliga färgsättningen har liknat predikstolens, vars originalutförande är bevarat.

Invändigt utmärker sig kyrkan genom en konventionell planlösning och inredning i kyrkorummet. Den har dock förenats med inslag av funktionalistiskt nytänkande genom att andra funktioner integrerats i samma byggnad, i anslutning till kyrkorummet. Samlingssalen har placerats i förlängning av kyrkorummet med syfte att kunna förena rummen vid behov. Ytterligare funktioner förlades till källarvåningen.
Samlingssalen delades ursprungligen från kyrkorummet genom draperier (bevarade), men dessa ersätts nu av en vikdörr. I väster har salen ett stort fönster med panorama över det öppna landskapet nedanför åsen. Samlingssalens plan upprepar sig i källarvåningen, där utrymmena i ett senare skede har anpassats för barnverksamhet. Källaren omfattar även kök, förråd och toaletter samt värmecentral, ursprungligen koleldad men numera med värmepump.

Kyrkorummets väggar är putsade med slevstruken puts och avfärgade i en bruten vit kulör.
Kyrkorummet har bjälktak, med synligt vindsbjälklag av furubjälkar som bär vindens brädgolv. I övriga rum har taken täckning av råspåntad takpanel, vilken kan ha tillkommit i samband med renoveringen på 1960-talet.

Östra väggen har på varje sida om altaret dörrar som leder till sakristian, vilken är inredd bakom koret i östra tillbyggnaden.

Inredning och inventarier
Huvuddelen av kapellets inventarier bekostades, i samband med kapellets inredning, av enskilda och föreningar med anknytning till Malungsfors eller byarna runt omkring.

Den stora altarväven på korväggen bakom altaret tillkom i samband med renoveringsarbeten på 1960-talet. Vävnaden är komponerad av Anna Blom. Bakom vävnaden finns en väggmålning som övertäcktes med plywoodskivor i samband med renoveringen. Målningen föreställer en portöppning med i överdel en molngrupp som släpper igenom solstrålar. Den är utförd med nedtonad färgsättning för att underordnas altaranordningen (se bild i Sjögren, 1950).

Altaret var ursprungligen uppställt mot östra väggen men är numera framdraget något. Själva bordet är en enkel trälåda täckt med textiler.

Altaruppsatsen består av ett krucifix från Oberammergau, fäst på ett altarkors omgivet av strålglans. Korsets vinjetter är utförda av Ragnhild Nordensten. Vid en senare renovering har korsets fotställ avlägsnats. Korset hänger numera på väggen bakom altaret.

Altarringen med knäfall hade ursprungligen beklädnad med skinn som numera ersatts med rött tyg. Den har balusterdockor i framdelens mitt och speglar på sidorna. Färgsättningen av altarringen ändrades på 1960-talet.

Upphovsmannen till predikstolen är okänd men dekoren har målats av Ragnhild Nordensten.

Dopfunten med hissbart lock är troligen som den övriga inredningen utförd av en lokal firma, Fiskarhedens snickerifabrik. Dopskålen i mässing är en gåva av missionsföreningen

Bänkinredningen består av öppna lösa bänkar med sidogavlar. Bänkarna hade ursprungligen samma färgsättning som predikstolen men är numera helt övermålade med blå färg och stänkdekor. Bänkraderna är kortare i koret, flera bänkrader förekommer också på läktaren. Numera är åtta bänkrader borttagna från kyrkorummet.

Av den ursprungliga inredningen består även ett större antal stolar av betsad björk, i funkisstil. De hade ursprungligen stoppade sitsar som nu ersatts av sittskivor i furu. Stolarna har troligen utgjort del av samlingssalens inredning men står numera på läktaren.

De säregna ljuskronorna liksom de infällda vägglampetterna i kyrkorummet är mycket exklu-siva, och tidstypiska för 1930-talet. Samtliga är gåvor från enskilda personer, bl.a. från dåva-rande komminister. Elarmaturer av samma karaktär hängde även i samlingssalen men ersattes med nya i samband med renoveringen 1999.

Den ursprungliga orgeln från 1936 var en Cecilia-orgel med tolv register tillverkad av Åker-man & Lund. Under 1950-talet anskaffades en ny orgel från Magnussons orgelfabrik i Göteborg vars orgelfasad är delvis inbyggd i läktarbarriären.

I klockstapeln hänger två klockor, samtida med kyrkan och gjutna år 1935.