Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ORUST TEGNEBY-LUNDEN 1:25 - husnr 1, NÖSUNDS KAPELL

 Byggnad - Beskrivning

NÖSUNDS KAPELL (akt.)
2003-11-03
Interiörbeskrivning
KYRKORUMMET bär stark prägel av det tidiga 1900-talet. Koret har tresidig avslutning åt öster och ingen särskild markering mot långhuset, annat än att korgolvet är ett två steg högre. Koret är något smalare än långhuset, tresidigt avslutat, och skiljs från långhuset genom en spetsbågig korbåge. Sakristia finns bakom en skärmvägg i koret, vilken är sammanbyggd med altaruppsats och altare. Det egentliga koret är litet, och som kor fungerar även den främre delen av långhuset, med predikstol och dopfunt på norrsidan och en kororgel på sydsidan.

GOLVET är ett lackat trägolv, i mittgång och kor belagt med grågrön sisalmatta. VÄGGARNA är klädda med släta träfiberskivor, målade i ljust gråvitt, och med en gråmålad bröstning inne i bänkkvarteren. TAKET är ett tredelat tak (tredingstak), avvalmat i koret. Taket är klätt med släta träfiberskivor, och målat i blågrönt. I mötet mellan tak och vägg en enkelt profilerad taklist, målad i grått, rött och svart. Denna list kommer också igen i överkanten på skärmväggen i koret.
INGÅNGAR finns i väster från vapenhuset, genom en dubbel gråmålad spegeldörr. Från byggnadstiden. Ingångar till sakristian på ömse sidor om altarringen, genom öppningar med draperi. FÖNSTREN är höga spetsigt avslutade spröjsade träfönster, målade i vitt, och med innanfönster. Ytterbågarna åt norr troligen från byggnadstiden, kanske också innanfönstren.

SAKRISTIA - Bakom skärmvägg i koret. Enkel inredning.

VAPENHUS - I tornets bottenvåning. Golv av brunmålade brädor, väggar och tak av ljust gråmålad pärlspont. Trappa till läktaren på sydsidan.

INREDNING:

ALTARE - Placerat mot skärmväggen i koret, byggt av trä, med sidorna indelade i fält, målade i blått med grått ramverk. Från byggnadstiden.
ALTARUPPSATS - Sammanbyggd med skärmväggen i koret, en hög rundbågig relief inom ett gråmålat ramverk, och med texten "Si Guds Lamm" under. Reliefen är en målad gipsrelief, föreställande Kristi korsfästelse. Den är tillverkad 1890 av Carl Johan Dyfverman, och satt under en period i moderkyrkan i Tegneby. Vid sidan om denna altarprydnad, i skärmväggens speglar, sitter också fyra evangelistskulpturer, även dessa av Dyfverman.
ALTARRING - Femsidig, öppen åt norr. Sidorna indelade i spegelfält, marmorerade i grått inom ett blått och blågrått ramverk. Överliggare och knäfall klädda med rött tyg. Från byggnadstiden.
PREDIKSTOL - Placerad framför norra bänkkvarteret, står på fot, fristående från väggen. Består av en korg med något profilerad fot, samt en enkel trappa. Korgen är utförd i barockstil, med evangelistskulpturer inom arkadbågar på sidorna. I hörnen kolonner i konsolform, och med rikligt snidad dekor längs över- och underkant. Målad i blågrått med röda, och svarta samt enstaka förgyllda dekorationer. Tillverkad 1938 av bröderna Isaksson, Lunden (invid Nösund). Under tiden fram till 1938 stod Tegneby kyrkas gamla 1600-talspredikstol här i Nösund, men flyttades åter tillbaka till Tegneby, varför denna nya predikstol tillverkades, med den gamla som inspiration och förebild.
DOPFUNT - Placerad framför norra bänkkvarteret, med ett utseende i barockstil som har flera detaljer gemensamt med predikstolen. Den insvängda timglasformade foten är likadan som predikstolens fot. Runt kanten små konsoler med änglahuvuden på, och mellan dessa snidade dekorationer. Målad i blågrått med röda, och svarta samt enstaka förgyllda dekorationer. Tillverkad 1938 av bröderna Isaksson, Lunden (invid Nösund).
BÄNKINREDNING - Öppen bänkinredning utmed båda långsidorna. Släta med figursågade gavlar, med rundad överdel och litet armstöd, målade i grått. Sitsar och ryggar målade i brunt. Från byggnadstiden, sannolikt aldrig ombyggda.
LÄKTARE - I väster, buren av två fyrkantiga pelare, gråmålade och med fasade kanter. Läktarbröstningen indelad i kvadratiska speglar, gråmarmorerade, omgivet av ett grönt ramverk, med grå över- och underkantslister.
ORGEL - På läktaren står ett förhållandevis stort orgelharmonium, vars överdel är synlig nerifrån kyrkorummet. Det är tillverkat i brunfernissad ek. Framför södra bänkkvarteret står en KORORGEL från Tostareds kyrkorgelfabrik. Orgelhuset saknar egentliga dekorationer, annat än en enkel marmorering på luckorna.
NUMMERTAVLOR - En nummertavla, placerad på väggen invid södra bänkkvarteret. Svart siffertavla med rundad överdel, omgiven av en slät grå ram. Tillverkad av målarmästare Arvid Olsson, Nösund.
KLOCKOR - I tornet hänger en klocka, gjuten av Bergholz i Stockholm 1913.