Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ORUST KYRKEBYN 2:2 - husnr 1, TORPS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

TORPS KYRKA (akt.)
2003-10-30
Interiörbeskrivning
KYRKORUMMET är ljust, med en inredning huvudsakligen hållen i beigeröda toner. Koret har rak avslutning åt öster och ingen särskild markering mot långhuset, annat än att korgolvet är ett steg högre. Sakristia finns på korets östsida, med ingång genom dörrar på ömse sidor om altarringen. Under läktaren i väster är mindre rum inbyggda, med kapprum på sydsidan och ett mindre samlingsrum på norrsidan.

GOLVET är oljat trägolv, av yngre datum. VÄGGARNA är slätputsade och målade i ljust brunrosa. TAKET är ett brädtak, med en femdelad välvning. Taket är målat i en ljust blå lasering. I mötet mellan tak och vägg en profilerad taklist, målad i rött och blått.
INGÅNGAR finns i väster från vapenhuset, samt mitt på södra långsidan. Spegeldörrar med tre fyllningar, vitmålade med grårosa speglar. Mot vapenhuset från byggnadstiden, vid sydingången finns innerdörrar från troligen 1920, placerade innanför ytterdörrarna, vilka är från byggnadstiden. FÖNSTREN är höga rundbågiga spröjsade träfönster, målade i vitt, och med innanfönster. Ytterbågarna av äldre datum, möjligen från byggnadstiden, innanfönstren yngre.

SAKRISTIA - På korets östsida, samtida med kyrkan. Golv, väggar och tak som i kyrkorummet (dock är taket plant och gråmålat). Vindfång från 1950-tal och inredning i övrigt är från 1990-talet. Ytterdörren troligen från byggnadstiden.

VAPENHUS - I tornets bottenvåning. Golvet är ett oljat brädgolv, vitputsade väggar och ett vitmålat brädtak. Trappor till läktaren på norr- och sydsida, målade i vitt. Från byggnadstiden, med yngre förråd under. Ytterportens insida indelad i spegelfält, målad i vitt med grårosa speglar, på samma sätt som dörren in till kyrkorummet. Ytterporten en relativt nygjord kopia, dörren till kyrkorummet från byggnadstiden. Höga rundbågiga fönster som når upp till nästa våning. RUMMET EN TRAPPA UPP har ett oljat brädgolv, troligen från byggnadstiden, vitputsade väggar och ett vitmålat brädtak. Rummet är genom en lucka ovanför trappan avskiljt från tornvåningarna ovanför, vilka är helt oisolerade. Dörren in till läktaren är en dubbel spegeldörr, likt övriga dörrar i kyrkan. Från byggnadstiden.

INREDNING:

ALTARE - Av trä, placerat omedelbart framför det postament som altaruppsatsen står på. Sidorna indelade i fält. Målat i ljust brunrosa, med ett förgyllt kors inom en förgylld ram på framsidan. Från byggnadstiden.
ALTARUPPSATS - Altaruppsatt i barock, uppbyggd i två våningar. NEDERDELENS huvudmotiv är en förhållandevis liten målning, föreställande Marie Bebådelse. Den sitter inom en arkadbåge med förgyllt reliefmönster, och är flankerad av fyra barockpilastrar, två på varje sida. Mellan pilastrarna står två skulpturer, föreställande Moses och Aron. Ytterst snidade vingar. Nederdelen avslutas uppåt av ett entablement, som närs upp av de fyra pilastrarna. ÖVERDELEN innehåller även den en mindre målning föreställande Jesu födelse. Den är på liknande sätt omgiven av en arkadbåge, och flankerad av två kortare pilastrar. Utanför detta först två mindre vingar, och ytterst två änglaskulpturer. KRÖNET, som består av ett halvrunt och genombrutet gavelparti, innehåller en liten oval målning föreställande Jesus på korset. TILLVERKAD troligen 1645, stod i den gamla kyrkan fram tills den revs. Återinsattes i nya kyrkan 1950 efter det att den restaurerats året innan av C O Svensson. Den står på postamentet till kyrkans ursprungliga altaruppsats.
ALTARRING - Rund och sluten med svarvade balusterdockor målade i vitt och guld, knäfall och överliggare klädda med blått tyg. Från byggnadstiden, något ombyggd.
PREDIKSTOL - Placerad på sydsidan. Barockarbete i ek. Består av korg, trappa och ljudtak. KORGENS sidor innehåller förgyllda evangelistskulturer inom arkadbågar. Över och under dessa textfält, med ett latinskt bibelcitat (Amen anien Die o vobissi qvis sermonem mevm; Servaverit mortem non videbit: In aeternum, dvs Sannerligen säger jag eder, den som gömmer mitt ord han skal icke se döden till evig tid), samt en trolig donatorsinskription: Ingelbret Larssøn och årtalet 1645. I hörnen barockpilastrar, stående på förkroppningar i underdelen och uppbärande konsoler som i sin tur bär upp den profilerade överkanten. LJUDTAKET har samma form som predikstolen, och har små konsoler i hörnen, figursågade och skurna ornament längs underkanten och små svarvade knoppar ovanpå hörnen. Längs kanten löper en text, med ett latinskt bibelscitat (verbum Domini manet in aeternum, dvs Herren Guds ord varar i evighet) samt namnet Niels Masøn, sneker.
Predikstolen tillverkad 1645, stod i den gamla kyrkan fram tills den revs. Återinsattes i nya kyrkan 1950 efter det att den restaurerats året innan av C O Svensson.
DOPFUNT - Åttkantig med nygotisk utformning. Åtta smala kolonetter i svart bär upp en cuppa med fyrpassornament på sidorna. Kolonnetterna står på en avtrappad fot i tre nivåer. Tillverkad 1920.
BÄNKINREDNING - Öppen bänkinredning, fristående från långväggarna. Gavlarna har rundade former, ett kort armstöd, och en utskuren dekor. Bänkskärmarna indelade i kvadratiska speglar. Ramverket på utsidan målat i rött, med mört rödbrun stöpplingsmålning i speglar och fält. Insidan på bänkarna målad i ljust brunrosa. Bänkinredningen från byggnadstiden eller från en renovering 1920.
KORBÄNKAR - På korets norra och södra sida, slutna, med i övrigt samma utformning som resten av bänkinredningen.
LÄKTARE - Läktare i väster buren av runda pelare. Läktarbröstningen indelad i speglar, stöpplade i mörkt rödbrunt, med ramverket i rött, dvs samma färgsättning som bänkarna. Från byggnadstiden.
ORGEL - Stor nyklassicistisk orgelfasad, med en större rundbågig pipöppning i mitten, omgiven av mindre öppningar, ytterst flankerade av tureller med de kraftigaste piporna i. Målad i vitt med förgyllda ornament. Fasaden ritad av Gustaf Pettersson 1885. ORGELVERKET byggt av Molander & Co 1885, och är i stora drag detsamma än idag. Det moderniserades något 1920 av Magnussons orgelbyggeri, och restaurerades till nära originalutförande 1987 av Smedmans orgelbyggeri i Lidköping.
KORORGEL - Sedan 2003 står på korets norrsida en kororgel, inköpt från den numera rivna metodistkyrkan i Falun. Orgeln är ursprungligen tillverkad ungefär samtida med Torps kyrka, något ombyggd på 1940-talet. Nyklassicistisk orgelfasad, ljust gråmålad med förgyllda ornament.
NUMMERTAVLOR - Två stycken, som står på hög fot, placerade på ömse sidor om altarringen. Vita rektangulära siffertavlor omgivna av profilerade och förgyllda ramverk, och med snidade och förgyllda krönornament. 1800-talsarbeten.
KLOCKOR - I tornet hänger tre klockor. Den äldsta har en inskrift med årtalet 1774. Och är gjuten av Abraham Wetterholz. Denna är sprucken används inte längre. Nästa klocka är gjuten 1903 eller 1904 av Beckmans klockgjuteri i Stockholm. Ytterligare en klocka hänger i tornet, gjuten i Stockholm 1947.
ÄLDRE INREDNINGSDETALJER - ALTARTAVLA av Gerda Höglund, Stockholm. Målad och uppsatt 1933 då den ersatte en altarprydnad från byggnadstiden i form av ett förgyllt kors. Tavlan är inramad i kyrkans ursprungliga och klassicistiska ALTARUPPSATS, bestående av två räfflade pilastrar i kolossalformat, bärande ett gavelfält med strålsol. Altartavlan med omramning är sedan 1950 placerad framför den igensatta norrdörren i långhuset. Korset med fundament står uppställt i sakristian.