Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HAGFORS SUNNEMO 1:31 - husnr 1, SUNNEMO KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SUNNEMO KYRKA (akt.)
2005-04-14
Interiörbeskrivning
KYRKORUMMET är långsmalt med ett något förhöjt tresidigt avslutat kor och har blottade limfärgsmålade ljusgrå timmerväggar under ett femsidigt brutet, brädvälvt innertak målat vitt. Väggarna genombryts av rundbågiga fönsteröppningar med rödmålade bågar i grå omfattningar. Golvet är av lackat trä och kyrkobänkarna är uppdelade i två förhöjda, vägganslutna kvarter som räcker ned under västläktaren, med vitmålad orgel från 1853 i klassicerande stil. BÄNKARNA saknar dörrar och har gråmarmorerade gavlar och röda insidor. I taket finns kraftiga takbjälkar. Läktare finns i väster och bärs upp av fyra åttkantiga pelare. Läktaren har en rak barriär med fyllningar marmorerade i grått, brunt och beige. På läktaren står gråmålade bänkar på gradänger, både söder och norr om orgeln. Orgeln, relativt liten, är klassicerande i stil och målad vit med förgylld dekor.
ALTARUPPSATS och PREDIKSTOL i renässansstil förvärvades under 1700-talet till Sunnemo från Norra Råda gamla kyrka. Större delen av altaruppsatsen har förfärdigats av bildhuggaren Anders Larsson i Filipstad, och målades i rött och vitt av Bengt Svensson i Ängsundet. Huvudmotivet består av en snidad korsfästelsegrupp mot en målad bakgrund i grönblått där konturerna av en kyrka framtonar, troligen födelsekyrkan. Krucifixet i gruppen är gjort av en annan 1600-talsbildhuggare, men smälter väl in i sitt sammanhang. Över korsfästelsegruppen finns ett triangelformat fält med ett förgyllt adelsvapen mot röd bakgrund med initialerna E I G S, vilket tillhör familjen Gyllenspetz. ALTARBORDET, som är kyrkans äldsta inventarium, är tillverkat av grovt tillyxade timmerstockar. På baksidan finns ett uttag, numera igensatt, för insättandet av nattvardskärl och nycklar. Altaruppsatsen omringas av en åttsidig altarring med dörrar i norr och söder. Den är tätbyggd med fyllningar målade i grått, beige och gult med ett gulaktigt vävt tyg på knäfallet.
Kyrkans åttsidiga PREDIKSTOL byttes ut på 1750-talet mot den nuvarande från Norra Rådas äldsta kyrka. Liksom altaruppsatsen är predikstolen ett 1600-tals arbete med enkla och sparsamma sniderier i renässansstil. Den är målad i dominerande blå kulörer. Längst ned på predikstolskorgen står initialerna N O S. Ovan korgen hänger ett ganska enkelt utfört ljudtak. Det har ett undertak med en guldstjärna mot röd botten. På predikstolen finns en snidad ängel med timglas från 1700-talet.
Kyrkans DOPFUNT är av trä ritad av arkitekten Tor Engloo och utförd vid Älvsbacka skyddshem 1935. Den tillhörande åttkantiga dopskålen i mässing är ritad av samma arkitekt och utförd av konstsmeden C G Eriksson, Arvika.
På de främre bänkradernas skrank står två obelisker i trä. Kyrkan har en psalmnummertavla, vägghängande i korets södra del, i förgyllt och svartmålat trä. Rummet har ett flertal vackra ljuskronor både i trä och mässing. Längst bak i kyrkan hänger två porträtt från 1600-talet föreställande kyrkans grundläggare borgmästare J Börjesson och hans hustru Christina. En annan oljemålning, på södra långhusväggen, föreställer korsfästelsen. Verket är från 1600-talet och osignerat. Möjligen är det kyrkans första altartavla.