Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster FÄRGELANDA RÅGGÄRDS STOM 4:1 - husnr 1, RÅGGÄRDS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

RÅGGÄRDS KYRKA (akt.)
2005-05-28
Interiörbeskrivning
Kyrkorummet är enkelt utformat med en sparsmakad inredning förutom den praktfulla altaruppsatsen. Det korta och breda rummet med plant tak, domineras av gröna kulörer och ger ett dämpat intryck. De oklädda timmerväggarna bidrar till karaktären av en enkel träkyrka. Golvet innanför altarringen i det tresidiga koret i öster är förhöjt och i väster finns en läktare med två enklare orglar, typ orgelharmonium. Dörrar till kyrkorummet finns från vapenhuset i väster och från sakristian norr om koret samt det mindre vapenhuset söder om koret.

Kyrkorummets trägolv är slipade och lackade. Timmerväggarna är stänkmålade i grönt. Bröstningslisten, liksom väggen under denna, är laserad i en mörkare grön kulör. Ungefär mitt i rummet finns inskjutande timmerpartier förbundna med en avbilad stock. Det plana taket är grönmålat och försett med en enkel taklist av en snedställd planka. Även dörrarna, en parspegeldörr till vapenhuset i väster och enkelspegeldörrar i koret, är gröna (ådringsmålade). Av kyrkorummets segmentbågeformade fönster är innerbågarna i koret försedda med blyinfattat färgat antikglas.

Altaret av trä är placerat intill östra korväggen och har marmorerade spegelfält i grönt. Enligt uppgift är altaret och altarringen från 1845. Altaruppsatsen är tillverkad 1771 av skomakare Karl Dahlström och målad av Anders Larsson Krok, Vänersborg. Den motsvarar provinsiell barockstil. Vid en renovering 1884 togs den ned och ersattes av ett enkelt träkors men konserverades och återinsattes 1949-50. Altaruppsatsen täcker större delen av korets östvägg. Den innehåller ett trettiotal träskulpturer och är rikt bemålad och förgylld. I centrum finns ett krucifix och en övre tavla som föreställer Jesu dop. På altaruppsatsens nederdel finns en texttavla "Christus är Eder för ögonen målad såsom han för Eder är korsfäst ". Den lilla altarringen är rund och sluter tätt mot altaret. Den öppna barriären har ljust marmorerade balusterdockor med förgyllningar. Predikstolen (1845) är placerad längst fram på långhuset norra sida. Den är relativt enkelt utformad med en rund korg utan baldakin. På korgen finns bl a inskjutna rektangulära stående fält kantade av profilerade lister samt förgylld växtdekor. Kyrkans dopfunt, daterad till 1200-talet, är placerad i korets södra del. Den ursprungliga cuppan är borta och den vida fotplattan av täljsten används som cuppa på en nygjord granitsockel. Av medeltida inventarier äger kyrkan också en speciell madonnafigur från 1400-talet. En liknade madonna har också funnits i grannkyrkan Lerdal och det finns en i Holms kyrka i närheten av Mellerud.

Bänkinredningen är indelad i två kvarter, anslutna till långväggarna men ej mot västväggen där två bänkar borttagits. De öppna bänkarna med rektangulära gavlar är ursprungligen från 1884 men ombyggda 1949-50. De är enkelt utformade med grönt ådringsmålade sitsar, ryggar och gavlar. På skärmarna finns spegelfält. Bänkar finns också längs korets båda sidor och på läktaren. Den senare nås via en äldre trappa i vapenhuset och har ett öppet samband med tornvåningen ovan vapenhuset. Läktaren bärs upp av fyra grönt ådringsmålade kolonner med skurna kapitäl placerade längs mittgången. Läktarbröstningen är enkel med grönt ådrade speglar och profilerade lister. På läktaren står två små orglar av typen orgelharmonium, tillverkade 1911 respektive 1930.



LÅNGHUS -
GOLV - Lackat trägolv (1950)
VÄGGAR - Oklädda timmerväggar. Stänkmålade i gröna kulörer (oljefärg, troligen 1950). Profilerad bröstningslist i bänkhöjd, laserad i mörkare grönt liksom timmerväggarna under listen. Inskjutande timmerpartier ungefär mitt i långhuset, förbundna med avbilad stock (motsvarande dragstag). Även inskjutande timmer i västväggen under läktaren. Stående bultade stockar vid läktaren och vid östra korväggen.
DÖRR - Till vapenhuset i väster. Parspegeldörr (eventuellt från 1800-talets slut eller ca 1900). Ådrad i gröna kulörer mot kyrkorummet. Täckmålad i grön kulör mot vapenhuset.
FÖNSTER - Två mot norr, två mot söder: Stora segmentbågeformade indelade i smårutor. 4-lufts, ej kopplade. Mot norr och söder finns också på var sida två små segmentbågeformade vid och under läkaren. Fönstrens bågar och glas är av varierande ålder. Främst mot norr finns äldre bågar med munblåst glas. Innerbågarna är generellt av yngre datum.
TAK - Plant grönt planktak. Enkel taklist av snedställd planka i mörkare kulör.
KOR -
GOLV - Se långhus. Förhöjt innanför altarringen och där med grön heltäckningsmatta.
VÄGG - Se långhus
DÖRRAR - Till vapenhuset i söder: Parspegeldörr likadan som långhusets dörr till vapenhuset i väster. Till sakristian i norr: Enkelspegeldörr samtida med parspegeldörrarna till vapenhusen, ådrad i gröna kulörer på båda sidor.
FÖNSTER - Motsvarande de stora i långhuset: Ett mot sydöst och ett mot nordöst. Blyinfattat färgat antikglas i blyinfattningar i innerbågarna.
TAK - Se långhus
FAST INREDNING
ALTARE - Av trä, med speglar mot altarringen, grönt ådringsmålad. Enligt uppgift är altarringen från 1845 och eventuellt altaret från samma tidpunkt.
ALTARUPPSATS - I s k provinsiell barock. Tillverkad 1771 av skomakare K Dahlström och målad av Anders Larsson Krok, Vänersborg . Togs ned 1884 och ersattes av ett enkelt träkors. Återinsattes och konserverades 1950 efter att ha varit deponerad i Ödeborgs fornsal. Även konserverad 1995. Täcker större delen av korets östvägg, innehåller ett trettiotal träskulpturer och är rikt bemålad och förgylld. I centrum finns ett krucifix och en övre tavla som föreställer "Jesu dop". På uppsatsen nederdel finns en texttavla "Christus är Eder för ögonen målad såsom han för Eder är korsfäst" och under texttavlan står årtalet 1771.
ALTARRING - Enligt uppgift från 1845. Rund, sluter tätt mot altaret. Öppen barriär med ljust marmorerade dockor med förgyllningar. Stoppade överliggare och knäfall klädda med blått tyg.
BÄNKINREDNING - Indelade i två kvarter, anslutna till långväggarna. Längst bak togs två bänkrader bort 1990. Öppna bänkar från 1884 som delvis omändrades 1949-50, bl a glesades ut och fick bredare sitsar. Enkelt utformade bänkar med grönt ådringsmålade gavlar, sitsar och ryggar. Spegelfält på skärmarna. Korbänkar åt norr och söder. Bänkar i ursprunglig utformning från 1884 på läktaren.
PREDIKSTOL - Från 1845. Relativt enkel utan baldakin. Rundad korg med stående rektangulära inskjutna fält kantade av profilerade lister. I fälten och längs korgens överkant finns förgyllda utskärningar som växtdekor. Blå botten i fälten, annars huvudsakligen gröna kulörer.
ORGEL - På läktaren står två orglar av typen orgelharmonium, en från 1911 och en från 1930. Den senare har ett inbyggt orgelverk i tornet vilket har ett öppet samband med läktaren. Orgelverket sträcker sig också ned i vapenhuset i tornets nedervåning.
LÄKTARE - Nås via en trappa i vapenhuset. Trappan leder till en dörr på tornets våning 2 vilken har ett öppet samband med läktaren. Läktarens golv liksom trappans (från 1846) har likadana breda lackade brädor vilka är äldre än golvbrädorna i kyrkorummet i övrigt (från 1949-50). Läktaren bärs upp av fyra grönt ådrade kolonner vid mittgången. Kolonnerna har en avsmalnade form uppåt, s k entasis och skurna kapitäl. Läktarbröstningen är enkelt utformad med grönt ådrade speglar och profilerade lister. Bänkar på gradänger, se bänkinredning.
SPECIFIKA INVENTARIER
ALTARTAVLA - Se altaruppsats
DOPFUNT - Placerad i södra delen av koret. Daterad till 1200-talet. Den ursprungliga cuppan är borta, funten är vänd upp och den vida och restaurerade fotplattan av täljsten används som cuppa. Bas av nygjord granitsockel.
VAPENHUSET MOT VÄSTER - Utgör tornets nedervåning. Huvudentré till kyrkan. Ett mindre vapenhus finns också på korets södra sida (beskrivs nedan).
GOLV - Lackat trägolv (1950)
VÄGGAR - Grönmålade. Mot väster och norr timmerväggar. I söder brädvägg i sektioner mot orgelverket som sträcker sig härifrån upp på tornets andra våning.
PORT - Dubbla portar mot väster med liggande rektangulärt överljusfönster. Inre porten är troligen den ursprungliga, bevarad från kyrkans och tornets tillkomst 1734 -36. Framför denna port har sedan en pardörr satts som en yttre port (troligen 1950). Denna har liggande ljusblå fasspontpanel på utsidan (som övriga ytterdörrar) samt släta skivor på insidan. Den gamla porten består av ett stort dörrblad, på utsidan med snedställd profilerad gråmålad panel och släta brädor mot insidan. Porten har ett äldre lås och en järnring på utsidan. Om denna ring finns en sägen: En bonde i trakten hade bland sin boskap en oxe, som blev bortstulen av jättarna i ett närbeläget berg. Bonden ville försöka skrämma jättarna, så att de återlämnade det stulna kreaturet. Han tog med sig en stekpanna och en liten klubba och gick så nära berget han vågade. Då dunkade han på stekpannan och det lät som kyrkklockor. Jättarna måste ha blivit ordentligt skrämda, för nästa dag fann bonden sin oxe bland de andra kreaturen, men den hade nu en stor järnring i vardera örat. Efter något funderande beslöt bonden att ge bort järnringarna, en till Råggärds kyrka och en till Rännelandas (Ur Råggärds kyrka, utgiven av Råggärds hembygdsförening, Nossebro 1994, s 135).
TAK - Plant tak av grönmålade plankor.
ÖVRIGT - Längs norra väggen leder en svängd trätrappa, troligen från 1846, upp mot läktaren. Under trappan finns ett förrådsutrymme.
VINDFÅNG MOT SÖDER - Ett vindfång på korets södra sida med ett farstuliknande utformning. Dess ålder är okänd men tycks vara från 1800-talets slut eller ca 1900. Kanske tillkom det vid en större renovering 1884. Huvudentré till kyrkan sker genom vapenhuset mot väster i tornets nedervåning (beskrivs ovan).
GOLV - Lackat trägolv
VÄGGAR - Enkla brädväggar, ljust laserade, gröna mot koret.
DÖRRAR - Ytterdörr mot söder; Enkeldörr med liggande ljusblå fasspontpanel på utsidan. Dörr till koret, se kor
TAK - Grönmålade släta brädor.
SAKRISTIA - Ursprunglig med övriga kyrkan från 1734-36. Placerad norr om koret.
GOLV - Trägolv täckt av grön heltäckningsmatta.
VÄGGAR - Grönmålade oklädda timmerväggar.
DÖRRAR - Ytterdörr mot väster, enkelspegeldörr ådrad i gröna kulörer mot insidan, liggande ljusblå fasspontpanel mot utsidan. Dörr till koret, se koret.
FÖNSTER - Mot norr: Ett kvadratiskt, 1-lufts, ej kopplat, indelat i smårutor, munblåst glas i ytterbågen.
TAK - Plant grönmålat brädtak.
TORN -
VÅNING 1 - Se vapenhus mot väster
VÅNING 2 - Öppet samband med läktaren. Ungefär en tredjedel av våningsplanet (dess södra del) upptas av orgelverket från 1930 (se orgel ovan) som även sträcker sig ned i vapenhuset. Till verket finns en orgeltrampa på våning två. I våningsplanets norra del finns trappan från vapenhuset och trappa upp till tornet med en dörr framför.Till vapenhustrappan finns en enkelspegeldörr (1800-talets slut eller ca 1900), grönt ådrad mot trappan och grönt täckmålad mot läktaren. Mot väster finns ett kvadratiskt 2-luftsfönster indelat i smårutor.
VÅNING 3 - Mellanvåning med oklädda och omålade timmerväggar. Litet kvadratiskt enluftsfönster indelat i smårutor.
VÅNING 4 - Klockvåning med klockverk och två klockor. Tornluckor åt tre väderstreck (ej öster p g a långhusets branta takfall). Parluckor med ljusblå stående locklistpanel på utsidorna.