Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VALLENTUNA FRÖSUNDA PRÄSTGÅRD 3:1 - husnr 1, FRÖSUNDA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

FRÖSUNDA KYRKA (akt.)
2004-09-14
Interiörbeskrivning
I samband med att kyrkan uppfördes under 1400-talet välvdes hela kyrkorummet med tegelvalv, tre stjärnvalv och ett fyrdelat ribbvalv direkt sammanbyggda med kyrkmurarna. Under senare renoveringar har inga medeltida kalkmålningar påträffats. I samband med renoveringen år 1900 dekorerades valven med medeltidsinspirerade muralmålningar av konstnären Edvard Bergh och väggarnas nedre delar bekläddes med en bröstpanel. Till panelen återanvände man de äldre bänkarnas gavlar. Muralmålningarna är nu övermålade och kyrkan har den brutna vita kulör den fick i samband med en större renovering 1952-53 under ledning av arkitekten Einar Lundberg.

Under 1700-talet uppfördes orgelläktaren. Läktaren byggdes ut i samband med renoveringen 1900 och sänktes under 1950-talets renovering. 1986 byggdes läktaren åter om och fick en rak barriär.Det nuvarande orgelverket, som har 18 stämmor, tillkom 1988 och tillverkades av A Magnussons orgelbyggeri, Mölnlycke. Orgelfasaden är från 1824.

I kyrkan finns två bänkkvarter på vardera sidan om en mittgång. Det var under 1950-talets renovering som de äldre bänkarna från 1900 försågs med nuvarande gavlar. I koret står det murade altaret från 1950-talet samt altarringen från samma tid. Korgolvet är täckt med flertalet gravstenar och långhusets golv är belagt med kvadratisk plansten. Bänkkvarteren försågs med brädgolv under 1800-talets början.
Predikstolen i rokoko, som kröns av ett ljudtak, dekorerat av en ängel med uppslagen bok,
tillverkades år 1759 av träsnidare Magnus Granlund. (Han var född vid 1700-talets början, avled omkring 1770 och var verksam i Uppland från omkring 1747.) Den ovanligt stora korgen är bruten i fem buktande fält. Långhusets väggar är dekorerade med fyra begravningsvapen, skurna i trä, målade och förgyllda. Sköldarna kopplar samman kyrkan med socknens historia och tidigare invånare.
Sakristian täcks av ett fyrdelat och vitstruket ribbvalv och golvet är belagt med lertegel.
Öppningen mellan långhuset och sakristian omformades senast 1769 då även dörren plåtslogs och försågs med vriden järnring till portklapp.
Inventarier
På altaret står ett altarskåp från 1400-talet, sannolikt med nordtyskt ursprung. Predellan är dock tillverkad under senare tid. I koret finns kyrkans dopfunt som härrör från 1100-talet, tillverkad av sandsten, sannolikt i norra Uppland. För övrigt smyckas koret med ett krucifix samt ett krön i form av ett Gudsöga, omgivet av strålar som tidigare utgjort en del av altarprydnaden från 1760-talet, även detta troligen utfört av Magnus Granlund. I koret hänger en liten mässingsljuskrona från slutet av medeltiden.

Det äldre kyrksilvret, kalk, patén och oblatask, skänktes till kyrkan under 1660-talet. Oblatasken är tillverkad av en medeltida patén, medan kalkens skål gjordes om och förstorades under 1700-talet.

Till kyrkans äldsta textilier hör en mässhake av granatäppelmönstrad sammet. Tyget är medeltida, men det på ryggen applicerade korset har tillkommit senare.
Uppgifterna är sammanställda av Stockholms läns museum 2007.