Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster BRÄCKE TOMASGÅRD 1:100 - husnr 1, HÄLLESJÖ KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

HÄLLESJÖ KYRKA (akt.)
Interiörbeskrivning
I kyrkorummet finns idag en blandning av originalinredning från byggnadstiden och inredning från den genomgripande omgestaltningen på 1920-talet. Arkitekt Nordenskjölds avsikt var att med utgångspunkt i 1850-talets nyklassicistiska inredning som i sin stil anknöt till det sena sjuttonhundratalet, skapa ett mer konsekvent kyrkorum med sjuttonhundratalskaraktär. De förändringar som gjordes är främst ett uttryck för den samtida trenden att hämta inspiration i egyptisk och byzantinsk konst. De figurativa målningarna och bibelspråket i innertaket utfördes av Gabriel Strandberg i en byzantiniserande stil. På de nedre åtta stora fälten ses evangeliska motiv. På de övre mindre fälten Moses, profeterna, evangelisterna, Martin Luther och Olaus Petri. Strandberg utförde också den nya altartavlan, medan Nordenskjöld gjorde den historiserande omramningen.

Den ursprungliga dekoren i kyrkorummet utgjordes av målade smala festonger på väggarna i centralrummet, samt målade kasetter med stora rosetter i taket. Korväggen utsmyckades av en på duk målad väggdekoration med skenarkitektur och draperimålning och framför den centrala nischen i muren stod altaruppsatsen bestående av ett kors med törnekrans och svepeduk. Alltsammans var gjort av Göran Sundin 1852-53. Predikstolen vid en av pelarna är ej utbytt utan utfördes av Salomon Hägglöf från Häggenås 1848.

Den slutna bänkinredningen och läktarna kring fem av rummets sidor är också samtida med kyrkan. Orgelfasaden byggdes 1850 av Johan Gustaf Ek från Torp. Bänkinredningen moderniserades dock 1921-23. Bänkar togs bort i koret, nya bänkar sattes upp längs med väggarna och sidogångarna breddades. Kyrkans interiör gavs också en ny rosa, brun och grön färgsättning. De två pelarna som bär upp den framskjutande läktarbarriären omgestaltades i en egyptiserande klassicism. Kaminerna borttogs och ersattes med värmeledning och pannrum under koret.

1972 restaurerades kyrkan åter efter ritningar av arkitekt Lars Åkerlund. Murarna omputsades och plåtarbeten utfördes. Sakristian byggdes om med bl.a. ett sänkt mot fönstret tredelat valv och nya biutrymmen. Separat ingång till sakristian togs upp. I kyrkans interiör avlägsnades pelarnas marmoreringsmålning från 1921 och färgsättningen av bänkinredningen ändrades till brutet vitt och grönt. Trägolvet höjdes 7 cm i långhuset och fernissades. En mindre läktarunderbyggnad tillkom med kapprum, toalett och brudkammare varpå bänkar längst ned mot vapenhuset togs bort. De befintliga trätrapporna från vapenhuset till läktaren togs bort och ersattes med två nya stentrappor. Den äldre armaturen kompletterades med en ny, formgiven av Knut Hallgren, på pelarna i kyrkorummet, i taket på läktaren och under läktaren.

1998 restaurerades kyrkans lanternin som var mycket rötskadad p.g.a. brister i plåttäckningen. Kopparplåten på lanterninen omlades i sin helhet.