Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND VÄTE KYRKOGÅRDEN 1:1 - husnr 1, VÄTE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Väte kyrka (akt.), VÄTE KYRKA (akt.)
2009-01
Interiörbeskrivning
Invändigt i kyrkorummet är väggar och valv putsade med kalkbruk och vitkalkade. Medeltida muralmålningar finns i såväl kor som långhus – invigningskors (totalt 11 st.), apostlar inom arkadställningar, i koret finns också en S:t Kristoffer-bild, en bild av en kyrka i genomskärning, valvmålningar samt putsristningar i form av runor m.m. På långhusets norra vägg finns en passionsfris av ”mästaren från 1520”.

Kyrkorummet täcks av valv av kalkstensflis: koret av ett enda kupolartat kryssvalv, långhuset av nio valv av samma typ, burna av fyra smäckra kolonner. Även sakristian är välvd med ett kryssvalv av detta slag.

Bjälklag och golv
Golven i kyrkorummet och i sakristan är belagda med bräder (skurgolv) med undantag av altaravsatsen samt golvytorna utmed långväggarna i koret, vilka belagts med kalksten (även gravhällar). Altarrunden är upphöjd med tre steg, i korets sydöstra hörn finns en trappa till sakramentsskåpet.

Trappor och stegar etc.
Kor- och långhusvindarna samt takryttaren nås via en i långhusets västra vägg högt placerad dörr, till vilken en trästege med tillhörande avsats leder. Murtrappa upp till vindarna som är försedda med inspektionsbryggor. Vidare till och genom takryttaren leder stegar med vilplan av trä. Sakristians vind nås som redan nämnts via en port i dess norra gavelröste, till vilken en stege reses.

Fast inredning
Den fasta inredningen utgörs av ett högaltare med altaruppsats, ett sakramentsskåp samt nisch i koret. I långhusets sydöstra hörn står ett sidoaltare med inmurade figurreliefer, i dess nordöstra hörn är predikstolen uppbyggd och längs med långmurarna står kyrkbänkarna och framför de senare står det flyttbara altarskranket.