Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VAXHOLM KYRKAN 2 - husnr 1, VAXHOLMS KYRKA (GUSTAV ADOLFSKYRKAN)

 Byggnad - Beskrivning

VAXHOLMS KYRKA (GUSTAV ADOLFSKYRKAN) (akt.)
2004-11-01
Interiörbeskrivning
Kyrkorummets väggar är strängt rytmiskt och arkitektoniskt indelade av de höga, rundbågiga fönstren och de däremellan stående pilastrarna, krönta av joniska kapitäl. Mellan dessa finns i sin tur blindbågar. Arkitekturelementen i trä är marmorerade. De rundbågiga fönstren i tvärskeppens armar liksom östgavelns målade glasfönster kom till i samband med en större renovering 1896 under ledning av Johan Laurentz. Centralmotivet föreställer Kristus som Den gode herden, inramad av ornament i nyrenässansstil.

Kyrkorummet täcks av ett relativt flackt tunnvalv utsmyckat med dekorativa ramverk. Läktaren i väster uppfördes i samband med renoveringen 1897. Nuvarande orgel och orgelfasad tillkom dock först 1909. Orgeln, som har 21 stämmor och är tillverkad av Setterquist & Son, Örebro, är ännu bevarad om dock renoverad under 1960-talet. 1978 tillkom en kororgel med 7 stämmor. I samband med en invändig upprustning 1967-68 inrättades väntrum, kapprum och wc under orgelläktaren. Samtidigt ändrades belysningen.

Kyrkorummet har två bänkkvarter på vardera sidan om en mittgång. Bänkinredningen kom till under den stora renoveringen 1896 - 1897. De öppna bänkarnas gavlar är inspirerade av nyrenässansens formspråk och är marmorerade i en grå färg. I samband med att koret byggts ut, har några bänkrader avlägsnats i kyrkans främre del. Under 1890-talets stora renovering tillkom även predikstolen, skapad av Karl Nilsson. Samme konstnär har tillverkat altaret.

Sakristian uppfördes 1896 och ligger en halv trappa ner i förhållande till långhuset. Inredningen är modern och troligen tillkommen i samband med 1960-talets renovering.

Inventarier
På altaret står ett krucifix, troligen från senare delen av 1700-talet och mot södra långväggen står en skulptur av Kristus som smärtomannen. Skulpturen härrör troligtvis från 1600-talet och anskaffades till den gamla kyrkan. På vardera sidan om altaret hänger två oljemålningar, den vänstra en kopia av Rubens, skänkt till kyrkan under 1800-talet. Den högra tavlan tjänstgjorde som altartavla i den gamla kyrkan och tros vara målad av en efterföljare till Carlo Dolci, verksam i 1600-talets Florens.

Till kyrkans äldre silver hör en vinkanna, som tillverkades under 1600-talet och användes redan i den äldre kyrkan. Därifrån härstammar även en dopskål, omgjord 1802. En kalk med en sexpassformad fot är från 1500-talet. Till kyrkans textilier hör bland annat en mässhake av svart sammet daterad 1776 och dekoreras av ett broderat silverkors. Kyrkan bevarar även en vinröd mässhake i jugendstil från 1911.
Uppgifterna är sammanställda av Stockholms läns museum 2007.