Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTENE VÄTTLÖSA 12:1 - husnr 1, VÄTTLÖSA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

VÄTTLÖSA KYRKA (akt.)
2003-07-15
Interiörbeskrivning
VÄTTLÖSA KYRKA - Kyrkan består invändigt av ett kort och brett långhus, lägre och smalare kor i öster samt söder om koret av en sakristia. Under sakristian, som byggdes som gravkor på 1600-talet, finns ett tunnvälvt rum. Innanför västporten är ett stort vindfång/vapenhus samt toalett. Kryssvalven är senmedeltida och dekorerade med en gotikinspirerad ornamentik från 1910. Inredningen är till stor del från tidigt 1900-tal.
LÅNGHUS - Långhuset är indelat genom en bred mittgång. Över västra partiet av långhuset är en läktare. Under denna är en underbyggnad som bland annat innehåller kapprum och toalett. Bänkarna når i väster ända intill läktarunderbyggnadens skärmvägg. I öster saknas bänkar de ca tre metrarna närmast det egentliga koret. Denna del av långhuset ingår idag i koret. Långhuset avgränsas från det egentliga koret genom en bred triumfbåge.
GOLV - Golvet utgörs av långsgående, lackade bräder, troligen inlagda 1910. I mittgången ligger en grågrön gångmatta.
VÄGG - Väggarna är slätputsade och målade i vitt. Väggarna har en ljusgrön målad bröstning i bänkhöjd. Bröstningen avslutas upptill av en ca en decimeter bred bård. Denna är nedtill gul, upptill brun och pryds av vita cirklar. Fönstersmygarna omges av en smal målad bård i rutmönster där varannan ruta är röd och varannan vit. Ca 2,3 meter över golvet är en likadan, horisontell bård. Över varje fönster finns dekor i form av en ekkvist med språkband, innehållande bibelcitat. Bandens texter är målade i rödbrunt och blått. Långsidorna bryts öster om läktaren samt mellan de båda fönsterparen av pelare - tillhörande takvalven - se tak. Väggarna över läktaren avslutas upptill av smala vitmålade taklister. Väggdekoren tillkom 1910.
Över läktaren finns på nordväggen respektive södra delen av västväggen ett snidat huvudbanér av trä. Färg saknas, men viss kredering finns kvar. På västra delen av sydväggen hänger en stor oljemålning - se "altartavla".
Väggen mot läktarunderbyggnaden i väster utgörs av en vitmålad spaljé.
INNERDÖRRAR OCH PORTAR - Dörren till västportens vindfång/vapenhuset utgörs av en ljusgrön, nyare pardörr med runda trähandtag. Varje dörrblad har överst en glasruta, genom träpröjs indelad i sex kvadratiska rutor.
FÖNSTER - Långhuset har på varje långsida två större, spetsbågiga fönster. Det östligaste fönsterparet ingår i det bredare, senare inlemmade västligaste korpartiet. De vitmålade fönstren har korspost. De nedre lufterna indelas genom träspröjs i vardera två x fyra rutor och de övre i två x två stycken. Fönstren är placerade i djupa, utåt något konande smygar, putsade och vitmålade. Fönsterbänkarna är målade i samma ljusgröna färg som väggbröstningen. I dessa finns horisontella träklossar för vaser mm.
I väster finns, över läktaren ett spetsbågigt, gråmålat fönster, placerat i en rundbågig smyg. Fönstret har korspost. De övre lufterna består av en ruta och de nedre av tre stycken.
TAK - Över läktaren består taket av vit slät panel. Över långhuset (inklusive den östra del som senare tillfogats koret) finns två travéer med kryssvalv. Valvet smyckas av målningar i jugendstil, tillkomna 1910. Valv, gördelband och kryss omges av målade bårder i form av geometriska röda och vita mönster samt i form av stiliserade växtslingor. Svicklarna smyckas av målade ekkvistar och valvkapporna av en medaljong med växrankor i gult, blått och grönt mm. I mitten är ett målat kronfäste i form av en fyrbladig blomma. Varje valvkappa har även ett målat stiliserat änglahuvud med ornamentalt utförda vingar.
Taket under läktaren består av vit- och grönmålad träpanel.
LÄKTARUNDERBYGGNAD - Vid norra sidan går, i underbyggnadens östra del, en trappa till läktaren. Den svängda trappan av vitlaserad furu har dubbla ledstänger av furu, med spaljé under. De inbyggda stegen täcks av brun heltäckningsmatta. Under trappan är förvaringsutrymmen innanför skärmväggar av naturfärgad locklistpanel. De nås via en infälld dörr från söder. På motsvarande plats söder om mittgången är ett likadant förvaringsutrymme med dörrar från norr och öster. Öster om detta utrymme finns ett öppet kapprum samt bokbord. Läktarunderbyggnaden är från 1970.
KOR - Koret avgränsas från långhuset genom att de har olika golvbeläggning. Västra delen av koret har samma höjd och bredd som långhuset medan den östra är smalare och lägre. Det egentliga koret avgränsas från långhuset genom en triumfbåge. I korets västra parti står utmed nordväggen predikstol med trappa från söder och utmed den södra en dopfunt samt en synthesizer. Söder om triumfbågen hänger en nummertavla. Altaret är placerat invid den rakt avslutade östväggen och den runda, smala altarringen ca två meter från östväggen. Altaruppsatsen är placerad över altaret. I sydväggen är dörr till sakristian och på en murad bänk i dess breda nisch, öster om dörren, står ett träkrucifix.
GOLV - Korgolvet utgörs av slipade, rektangulära kalkstensplattor från 1982. I korgolvets västra parti är inmurat en porträttgravhäll i norra delen och en annan gravhäll i mittgångens förlängning. Norr om altaret är ännu en porträttgravhäll inmurad. Korgolvet är innanför altarringen förhöjt ca två cm. Även här utgörs golvet av kalkstensplattor. Framför altarringen ligger en stor yllematta med geometriska mönster i rött, grönt, gult och grått mm.
VÄGG - Väggen är slätputsad, vitmålad och försedd med samma bröstning och bårder som långhusväggarna. Dörr - och fönsternischer omges av likadana bårder som långhusfönstren. Över dessa finns även målad dekor i form av ekkvistar med grå språkband. Bandens bibelcitat är målade i rödbrunt och blått. Väggen över triumfbågen täcks av växtornamentik i grönt, gult och brunt. I centrum håller två målade änglar ett språkband med bibelcitat. Inuti triumfbågen finns en heltäckande ornamentik av ekkvistar samt i mitten en medaljong med en pelikan som matar ungarna med sitt blod.
DÖRR - Dörren till sakristian är en rektangulär 1800-talsdörr med smidd dragbygel och ovalt metallvred. Dörrfodret är rombformat. Dörren är placerad i en liten rektangulär nisch, som i sin tur sitter i en bred och djup rundbågig nisch. En smal trappa i nischen leder upp till dörren. Den murade trappan har fyra steg täckta av kalksten. Vid varje sida av dörren och trappan är en ca 50 cm hög murad bänk.
FÖNSTER - Det östliga korpartiet har i norr ett fönster med samma utformning som långhusfönstren. Se även långhus.
TAK - Taket utgörs av ett murat och putsat kryssvalv, målat som långhusvalven. Kronfästet i mitten är dock utformat som en målad grå duva med gloria.
FAST INREDNING
ALTARE - Det möjligen medeltida altaret har murat, putsat och vitmålat underrede. I södra kortsidan finns en stor vitmålad trälucka, beslagen med rikt ornerade smidesbeslag i samma färg. Härinne förvarades tidigare nattvardskärlen. I det tomma utrymmet kan iakttagas att altarets framsida är murad av tegel och ryggstycket av kalksten. Skivan från 1982 består av en slipad och polerad, profilerad kalkstensskiva.
BÄNKINREDNING - Långhusets öppna bänkinredning från 1910 består av två kvarter. Varje kvarter innehåller 13 bänkar med nationalromantisk karaktär. Bänkskärmar saknas. De ljusgröna gavlarna är uppåt avsmalnande. Det smalare partiet i varje gavel pryds av två breda, bruna räfflor samt överst av en snidad blomma mellan två voluter i brunt. Nedre delen har dekor av tre smalare räfflor. De svagt lutande bänkarna är av horisontell panel med profilerad överliggare.
PREDIKSTOL - Den ljusgröna, polygona predikstolen indelas i fält genom profilerade breda lister. I varje fält är en arkadbåge, uppburen av kannelerade pilastrar i ljusgrönt, brunt och guld. I varje båge är en evangelist målad på duk. Dukarna är något skadade. Övre sargen har dekor i form av två tandsnittslister och den nedre i form av kontursågade voluter. Predikstolen är fäst vid nordväggen och saknar fot. Den raka trappan har inbyggda, brunlaserade steg samt smidesräcke på östväggen. Predikstolen från 1910 är ritad av Charles Lindholm, Göteborg.
ORGEL -Orgelns pipor är indelade i tre fält, det mellersta något högre. Fasaden är laserad i svagt gult. Mittfältet har överst dekor av en rombformad, horisontell spegel. Orgeln har sju stämmor, fördelade på en manual och pedal. Spelbordet är vänt mot öster. Orgeln är byggd 1970 av Smedmans orgelbyggeri, Lidköping. Fasaden är ritad av Adolf Niklasson.
LÄKTARE - Läktaren vilar på två par med fyrsidiga pelare, fästa vid bänkar utmed mittgången. Läktarbröstet består av ett ljusgrönt skrank med dekor i form av fem horisontella, rektangulära speglar. Speglarna omges av smala guldfärgade lister. Under speglarna finns vardera en nedsänkt, rombformad, brun horisontell smal spegel. Ovanpå skranket är ett lågt järnräcke i ljusgrönt. Läktargolvet täcks av brun heltäckningsmatta. I läktarens norra del står ett orgelharmonium. Det nuvarande läktarbröstet är troligen från 1910.
SPECIFIKA INVENTARIER
ALTARTAVLA - Altartavlan, troligen från 1700-talet, utgörs av en oljemålning i mörka färger. Målningen skildrar Kristi himmelsfärd. Tavlan omges närmast av en förgylld ram med i mitten bågformat mittstycke. Sidostyckena kröns vardera av en skulpterad oljeflaska.
En altartavla från 1800-talets slut hänger över läktaren. Den utgörs av en oljemålning av Jesus samt två lärjungar i medelhavslandskap. Den smala ramens överstycke har bågformad mittdel.
ALTARUPPSATS -Altaruppsatsen från början av 1700-talet utgörs av en bred, genombrunten och rikt snidad ram i ljusgrön och guld. Ornamenten utgörs av akantusslingor. I det rundade överstycket ingår en snidad förgylld sol och överst ett skulpterat lamm med segerfana. Altartavla och ram vilar på en rektangulär bas av trä, omgiven av en snidad volut vid varje sida.
ALTARRING -Den ljusgröna altarringen utgörs av ett rundat skrank , endast något bredare än altaret. Skrankets dekor består av rektangulära, vertikala speglar innanför rödbruna ramar samt av gulbruna kannelyrer. Knäfall och armstöd är stoppade och klädda med orange tyg. Altarringen är troligen från 1910.
DOPFUNT - Dopfunten av trä består av en åttasidig smal pelarfot samt av en låg åttasidig cuppa, båda av ljusgrönt trä. Foten har dekor i form av nedsänkta, upptill hjärtformade höga och smala speglar, målade i blått. Den avslutas upp - och nedtill av en guldfärgad list. Dopfunten är troligen från 1800-talets slut. En medeltida sandstensfunt skänktes 1872 till Statens Historiska Museum
NUMMERTAVLA - Den svarta nummertavlan, troligen från 1910, omges av en ljusgrön, profilerad ram med guldfärgade lister samt uppsvängt överstycke.
ÖVRIGT - Krucifixet i koret består av ett svart kors, placerat på ett blått, profilerat podium, samt en lidande Kristus i ljusa färger. Krucifixet ät troligen från 1800-talet.
VAPENHUS/VINDFÅNG - Rummet, från 1910, består av en mittgång samt norr respektive söder om denna elskåp och toalett.
GOLV - Golvet består av rektangulära, slipade kalkstenar
VÄGG - Väggarna utgörs av dörrarna i söder och norr samt av portens nisch i väster.
PORT - Porten i väster är en nyare, rundbågig pardörr. Dörren har fyllning av ljusgrön träpanel och är placerad i en rundbågig, putsad och vitmålad nisch.
TAK - Taket öster om portens nisch består av vit träpanel. Det är lägre än portens nisch.
SAKRISTIA - Sakristian är ett före detta gravkor. Den är belägen fyra trappsteg över korets golvnivå. Hela västväggen består av rumshöga skåp med fronter och dörrar av omålad plywood. I sydöstra och nordöstra hörnen finns skåp av samma material. Mellan dessa, ca en meter över golvnivå, finns en rundbågad nisch. I dess botten ligger en kalkstensskiva och på denna står ett smalare altare. Altaret utgörs av en kalkstenshylla, uppburen av två granitkonsoler. Framför sydväggens fönster står ett bord.
GOLV - På golvet ligger grå heltäckningsmatta.
VÄGG - Väggen är putsad och vitmålad.
DÖRRAR - Se kor.
FÖNSTER - Ett rundbågigt vitmålat fönster i söder har korsport. De övre lufterna består av en ruta och de nedre av tre. Fönstret är placerat i en rundbågig putsad och vitmålad smyg med fönsterbänk av en kalkstensskiva.