Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster UMEÅ NORRBYN 4:1 - husnr 4, SNÖANS FISKEKAPELL

 Byggnad - Beskrivning

Snöans Kapell (akt.), SNÖANS FISKEKAPELL (akt.)
2011-07
Interiörbeskrivning
Ingång sker genom det öppna vindfånget i väster. Vindfångsväggarna är obehandlade brädväggar som genom åren försetts med namn och årtal. Dörren, en rödfärgad enkeldörr av stående slätspont och långa smidda gångjärn, är sannolikt ursprunglig. Kapellets innerväggar är av bilat obehandlat timmer och har även de mycket inristade eller skrivna inskriptioner från olika tider. Innertaket är öppet med fem längsgående runda åsar, som bär upp det obehandlade taket av tryckimpregnerade brädor. Golvet består av breda kilsågade brädor, lagda i längdriktningen förutom tre stycken mot öster som är tvärgående. Golvet är endast såpskurat. Runt fönster och dörrar sitter släta vitmålade foder.

Kapellet har en mycket enkel inredning. Bänkarna är obehandlade och har rektangulära gavlar med avfasad kant mot öster. Sitt- och ryggytor består av plankor och de är fästa i golvstockar. Predikstolen i nordöstra hörnet har en halvrund bröstning med obehandlade bräder, spikade omlott, och enkel trappa med tre steg. Nuvarande predikstol skall vara en kopia av originalet. Altarbordet som är gråvitmålat har fyra ben, tvärslåar och en halvrund bordskiva med inristade namn och årtal. Ovanför altaret och korfönstret hänger en altartavla med en tryckt eller tecknad korsfästelsescen. Den skänktes av handlande Löfroth och hans hustru i Umeå. Till höger om den sitter en kopia av teckningen från 1910 som avbildar det gamla fiskeläget. Till vänster finns kapellets psalmnummertavla, en rektangulär svart tavla med profilerad ram i mintgrönt. Över altartavlan hänger en gulmålad sol av trä och över ingången en mindre strålsol i gråbrun ton.

Invändigt har kapellet inte genomgått andra förändringar än att predikstolen och bänkarna samt flaggstången nytillverkats 1971, efter att kapellet vandaliserats och inredning bränts upp. Rekonstruktionen gjordes i samråd med landsantikvarie Per-Uno Ågren och arkitekt Olle Burman. Under 1980-talet tillkom den gulmålade strålsolen över altartavlan. Samtidigt hängdes den befintliga åttauddiga solen över ingångsdörren. Smärre golvlagningar gjordes 1990.