Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ÅMÅL EDSLESKOGS PRÄSTGÅRD 1:46 - husnr 1, EDSLESKOGS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

EDSLESKOGS KYRKA (akt.)
2002-08-20
Interiörbeskrivning
SAMMANFATTANDE BESKRIVNING - Kyrkorummet nås via dörrar från vapenhusen i väster och söder (tornets nedervåning). En dörr finns också till sakristian i norr. Rummet präglas av en relativt sparsam inredning i nygotisk stil. Taket har en öppen takstolskonstruktion med pärlspontpanel och snidade bjälkar. Väggarna är vitputsade. Golvet är ett lackat trägolv. Kyrkan har två läktare, vilka båda är försedda med dekorativa träarbeten i nygotisk stil. Kyrkans ursprungliga orgelläktare är belägen nära koret ovan entrén från torningången i söder. Denna läktare nås via tornet. År 1924 tillkom orgelläktaren i väster då kyrkans troligen ursprungliga orgel flyttades dit. Även orgelfasaden är utformad i nygotisk stil. 1997 tillkom en kororgel placerad under den ursprungliga läktaren. Koret i öster är förhöjt med två trappstegsavsatser. Altarringen är halvt oktagonal och har spetsbågiga öppningar. Altaret är av trä med ett enkelt träskrank på altarbordet med utsnidade torn i var ände och ett träkors i mitten som bildar förgrund till de korfönstren. På sidorna om altarringen står två träfigurer föreställande Moses och Aron. Träfigurerna tillhör några av de få inventarier som räddades då den gamla kyrkan brann 1902. Dopfunten av sten är tillverkad 1951. Bänkinredningen är indelad i två grupper som ej är vägganslutna. Bänkkvarteren är öppna med rundade gavlar i nygotisk stil. Under orgelläktaren i väster finns läktarunderbyggnader, tillkomna 1971. Mot söder finns en sakristia och mot norr ett rum ursprungligen avsett för konfirmandundervisning. Läktaren nås via vapenhuset i väster.
LÅNGHUS
GOLV -Lackat trägolv
VÄGGAR - Vitputsade. Till läktarunderbyggnader vitmålade träväggar (skivor).
PORTAR - Till vapenhuset i väster och till tornet i söder: Typ pardörrar av trä, ursprungliga dekorativt utformade med bl a pärlspont.
INNERDÖRRAR -Till sakristian i norr: Ursprunglig enkel spegeldörr av trä med pärlspontpanel mot långhuset.Till läktarunderbyggnaderna: Enkla släta trädörrar.
FÖNSTER - Ursprungliga spetsbågiga ej öppningsbara enkla, enlufts, dekorativt utformade spröjsar av järn. Större fönster vid läktaren i väster. Fasta enlufts innanfönster med frostat mönsterglas i läktarunderbyggnaderna.
TAK - Ursprungligt dekorativt utformat platt trätak, bl a pärlspont och snidade bjälkar. Öppen takstol med tvärgående bjälkar som bildar rutmönster. Under läktaren: Rutindelat dekorativt utformat med pärlspontpanel.
LÄKTARUNDERBYGGNADER - Tillkom både mot söder och norr 1971. Golven täckta med heltäckningsmattor. Väggar av brunbetsad fasspontpanel och rutindelade platta trätak med fasspontpanel (urspr tak under läktaren). Släta enkla trädörrar till långhus och förvaringsutrymmen mm.
KOR
GOLV - Som långhus. Heltäckningsmatta innanför altarringen.
VÄGG - Som långhus
FÖNSTER - Liknande långhuset men med ett större fönster i mitten och färgade glas med dekormönster och blyinfattningar.
TAK - Vitputsat spetsbågeformigt
VAPENHUS
GOLV - Kalkstensplattor
VÄGG - Som långhus
PORTAR - Ytterportar: Dubbelport med portblad av trä, panelklädda, brunmålade och försedda med dekorativa järnbeslag på utsidan. På insidan pärlspontpanel och krysslagda brädor. Port till långhuset, se långhuset.
TAK - Enkelt utformat med pärlspontpanel.
FÖNSTER - Mindre spetbågeformat mönsterspröjsat överljusfönster till porten mot väster.
SAKRISTIA
GOLV - Som långhus
VÄGG - Som långhus
DÖRRAR -Ytterdörr mot norr: Dubbla enkeldörrar med ytterdörren motsvarande ytterportarna i vapenhuset och entrén genom tornets nedervåning, innerdörren motsvarande dörren till långhuset. Dörr till långhuset: se långhuset.
FÖNSTER - Två, motsvarande som långhusets fast enklare utformade.
TAK - Som vapenhus
TORNET - Har fyra våningar.
TORNETS BOTTENVÅNING - Inrymmer vapenhus och entré till kyrkan från söder:
GOLV - Som västra vapenhuset
VÄGG - Som västra vapenhuset förutom mot torntrappen där väggen består av pärlspontpanel. PORT - Ytterdörr mot söder: som västra vapenhuset. Dörr till långhuset, se långhuset. Två st dörrar med pärlspontpanel, dels till torntrappan och dels till förvaringsutrymme under trappan. FÖNSTER - Ett mot V, som i sakristian
TAK - Som vapenhus.

TORNETS ÖVRIGA VÅNINGAR - På vån två finns en övertäckt dörröppning till kyrkans ursprungliga orgelläktare i långhusets sydöstra hörn. Vån tre rymmer de två kyrkklockorna och har ljudöppningar med luckor av trägaller åt de fyra väderstrecken. Våning fyra (eller tornvinden) innefattar torntaket.
GOLV - Enkla trägolv
VÄGGAR - Putsade
FÖNSTER - Enklare fönster med järnspröjs på vån två och fyra (vinden).
TAK - Enkla trätak, på vån fyra (vinden) undertak av brädor till tornets koppartak.
FAST INREDNING - Huvudsakligen ursprunglig och utformade med gotiska stildrag liksom kyrkobyggnaden. Orgelläktaren (och ev bänkinredningen) tillkom omkring 1924 och har stilmässigt anpassats till den ursprungliga inredningen.
ALTARE - Ursprungligt och av trä. Träskrank på altarbordet med rikt utsnidade torn i på sidorna och ett enkelt träkors i mitten som bildar förgrund till de ornamenterade korfönstren.
BÄNKINREDNING - Från 1924. Dekorativt utformad med gotiska stildrag.
PREDIKSTOL - Ursprunglig, yttersidor med spetsbågeformade fördjupningar, kraftigt avsmalnande fot mot golvet.
ORGLAR - Två finns: Orgeln på orgelläktaren i väster (tillkom 1924) är kyrkans ursprungliga orgel som flyttades dit 1924 och renoverades. Orgelfasaden i nygotisk utformning. Under kyrkans ursprungliga mindre orgelläktare i långhusets SÖ hörn står en kororgel från 1997.
LÄKTARE - Se orglar. Båda läktarna i nygotisk utformning med dekorativa träarbeten bl a trappräcken till läktaren i väster och snidade stolpar till läktaren i SO. Urspr orgelläktaren (SO) med öppen spetsbågig läktarbarriär och 1924 års läktare i väster med barriär med spetsbågiga fördjupningar.