Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TANUM BOTTNA 12:1 - husnr 1, BOTTNA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

BOTTNA KYRKA (akt.)
2003-04-01
Interiörbeskrivning
LÅNGHUS: GOLV - Av orgelbundna rödgrå granitblock i kalkbruk. Två kvarnstenar i golvet under läktaren. I bänkkvarteren lackat trägolv från 1965. VÄGG - Slätputsade vita, med en struktur som följer murverkets oregelbundenheter. INNERDÖRRAR - Till vapenhuset en fyllningsdörr från 1966 med två speglar med bred spårad panel. Dörren är vitlaserad furu. FÖNSTER - Rundbågiga spröjsade träfönster med korspost och innanfönster. Fönstren är vitmålade. TAKET är ett välvt brädklätt innertak, avvalmat lika i koret. Två tvärbjälkar över kyrkorummet. I mötet mellan tak och vägg en profilerad taklist. Taket, taklisten och tvärbjälkarna är vitmålade.

KOR: Koret är rakt avslutat har ingen särskild markering mot långhuset i tak eller väggar, utan börjar framför de främsta bänkarna. GOLVET är två steg högre än i långhuset och täckt med hyvlade och fasade kalkstensplattor, ljusgrå. Från 1965. VÄGGAR, TAK och FÖNSTER som i långhuset. På sydsidan finns en PORT med en dubbel fyllningsdörr med tre speglar, grålaserad, från 1966. Ytterportens insida har tre speglar. På norra sidan av koret finns inmurat i väggen en NISCH ca 30 cm i fyrkant med en vitmålad trälucka. Nischen har fungerat som sakramentsskåp.


VAPENHUS: I väster, i en och en halv våning. Trappa upp till andra våningen på norrsidan. Vapenhusets bottenvåning bär helt karaktären av 1966 års renovering, med GOLV av samma kalksten som i koret, INNERVÄGGAR av stående vitlaserad furupanel med synliga smidda spikskallar, grålaserade DÖRRAR med bred spårad panel i fyllningarna. YTTERPORTENS insida är likadan som dess utsida, med diagonalställd spårad panel. Porten är oljad på insidan och fernissad på utsidan. I vapenhuset är en liten SAKRISTIA inrymd. EN TRAPPA UPP i vapenhuset finns förrådsutrymmen, bl a textilförvaring, på ömse sidor om en gång som leder fram till läktarens ingång. Här kan man fortfarande se det sena 1800-talets pärlspont i snedtak och ena väggen. TORNET nås via en smal trappa och en smal trappa och här hänger kyrkans enda klocka, från 1736.

INREDNING:
ALTARE - Invid korets gavelvägg, av trä, med något vinklade sidor och synliga sinkningar i sammanfogningarna. Altaret är laserat i en kraftig blå kulör, skivan i brunt. Tillverkat 1966.
ALTARUPPSATS - Altaruppsats av rikligen skulpterat trä, bestående av corpus (huvudparti) och predella (underdel). Predellan har en nattvardsmålning i olja inom snidad ram, flankerad av skulpterade donators vapen och växtornament. Corpus bär ett krucifix med förgylld karnation mot ett oljemålat landskapsmotiv inom snidad ram, rundbågigt avslutad och omgiven av växtornament och två släta kolonnetter, uppbärande ett profilerat entablement. Krön av kraftiga akantusblad, omgivande en medaljong med målad inskription. Längst ut på sidorna vid corpusbasen står två skulpterade plintar, bärande ytterst små träfigurer (man och stegrande häst), bägge skadade. Altaruppsatsen är mörkt polykrom med grå och grönmålade entablement, svagt marmorerade kolonnetter samt förgyllningar.
Utförd omkring 1725 (krön i barock) Restaurerad av A.W. Fallqvist 1924, rengjord av C.O. Svenson 1966 och Anders Darwall 2002.
ALTARRING - Öppen drygt halvcirkelformig med smala svarvade dockor. Målad ljusgrå med förgyllda band., Tillverkad 1896 .Överliggare och knäfall klädda i mörkt gråbrunt tyg.
BÄNKINREDNING - Två öppna kvarter intill långväggarna. Avskärmningar mot koret och rektangulära gavlar, utförda i obehandlat naturträ med synliga och karaktäristiska sammanfogningar. Raka säten, målade i dovt grönt. Tillverkad 1966.
PREDIKSTOL - Vid norra korfönstret, bestående av korg och trappa av rött tegel i fem steg. Låg murad sockel med slätputsade sidor avfärgade i vitt. Korgen är flersidig med profileringar. Sidorna har smala arkadbågar mellan rektangulära kassetter, hörnen markeras av kolonnetter, i över och underdel med förgyllda kronor. Helt övermålad i ljusgrått med förgyllda ornament. Plattskurna inskriptioner å sidan närmast trappan med årtalet 1614.
Restaurerad 1924 av A.W. Fallquist, sänkt och placerad på nuvarande sockel 1966. Den grå bemålningen har tillkommit efter 1830.
ORGEL - Modern orgelfasad med pipor av trä och metall. Grönwalls orgelbyggeri, Lilla Edet
LÄKTARE - I nordväst, buren av åtta fyrkantig träpelare, varav fyra är sammanbyggda med kortväggen. Pelarna är omålade. Tak under läktaren med synliga bjälkar och panel, vitmålat. Läktarbarriären har tio fält med arkadbågar mellan räfflade pilastrar. Den är helt målad i ljusgrått med enkla förgyllningar. Troligen 1500-tal eller tidigt 1600-tal.
DOPFUNT - I södra kordelen. Av trä, fyrsidig av timglasform. 1700-talets mitt. Avlutad 1966 (tidigare gråmarmorerad).
NUMMERTAVLA - På östra korväggen, söder om altaruppsatsen. Rektangulär av trä, med ram och överstycke i polykrom skulptur med förgyllningar. Svart tavla, vita siffror; på gångjärn med sifferskåp invändigt blåmålat. Från 1700-talet.
BELYSNINGSARMATURER - Över bänkkvarteren och över läktaren hänger förgyllda mässingsarmaturer, ritade av Erik Lundberg 1966.
KLOCKA -I tornet hänger en klocka med inskriptioner, gjuten i Göteborg 1736.
Manuell ringning gällde här in på 1980-talet.