Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND ÖJA KYRKOGÅRDEN 1:1 - husnr 1, ÖJA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Öja kyrka (akt.), ÖJA KYRKA (akt.)
2010-01
Interiörbeskrivning
Väggar och valv i kyrkorummet är putsade med kalkbruk och kalkavfärgade vita medan bågar, pelare, kolonner samt delvis portalernas och fönstrens omfattningar är oputsade. Muralmålningar förekommer i kor, långhus och tornrum.

Koret och tornrummet täcks av vardera ett kryssvalv och långhuset av nio d:o som bärs upp av två kolonner och två fyrkantspelare samt valvkonsoler. Korets kryssvalv är romanskt medan de övriga är av typen kupolartade kryssvalv. Valven över kor och långhus är isolerade med mineralull, tornets valv är överbyggt med trä som belagts med asfaltpapp. Pelare och kolonner av fint huggen, delvis rödaktig kalksten. Triumfbågen har kolonnetter i de båda sprången, allt av sandsten.

Väggarna i sakristian är putsade och vitkalkade.
De båda absidrummen har väggar med brett utstrukna fogar. Det norra rummet täcks av ett tunnvalv med puts och delvis kvarsittande, medeltida valvbräder, på den östra väggen en putsad fönstergesims som möjligen delvis är bemålad. Det södra rummet täcks delvis av ett tunnvalv.

Pannrummets väggar och valv består av obehandlad betong, valvet har delvis värmeisolerats underifrån med mineralullsskivor.

Bjälklag och golv
Golven i kor och långhus består av sandsten samt gravhällar av sand- och kalksten. Koret är upphöjt med ett steg som utjämnats mot långhuset av en brant träramp, altarrundens golv är upphöjt med tre steg. I bänkkvarteren lackade trägolv. Golvet i tornrummet utgörs av betong på vilket orgelpodiet, som är upphöjt fyra steg, är monterat.

Sakristians golv och golvet i dess förstuga utgörs av lackade bräder. På toaletten och i förrådet utgörs golvet av klinker. Sakristian har ett plant innertak.

De båda absidrummens golv består av obehandlade bräder, s.k. skurgolv, det norra rummets bräder är betydligt tjockare och bredare än det södra rummets och kan vara ursprungliga från byggnadstiden.
Pannrummets golv består av gjuten betong.

Trappor och stegar etc.
I tornets södra mur leder en spiraltrappa upp till dess första vindsvåning, vidare till tornhuven och upp genom densamma leder trappor och stegar med vilplan av trä. På långhus- och korvindarna finns inspektionsbryggor av trä.
Sakristivinden nås från utsidan genom en lös stege.

I långhusets västra mur, nära det nordvästra hörnet, finns en öppning till en påbörjad torntrappa.

Fast inredning
I koret finns högaltare, altaruppsats, altarskrank samt ett väggskåp. I långhusets sydöstra hörn är predikstolen med baldakin uppställd, längs med väggarna står kyrkbänkarna och i tornet är ett orgelpodium uppbyggt.