Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MALUNG-SÄLEN ÖJE 16:24 - husnr 1, ÖJE KAPELL

 Byggnad - Beskrivning

ÖJE KAPELL (akt.)
2004-09-16
Interiörbeskrivning
Invändigt har kapellet påverkats väsentligt av dels 1912 års ombyggnad och dels av 1950-talets restaurering. Den senaste syftade till att så långt som möjligt återställa inredningens ur-sprungliga karaktär. Trots förändringarna under årtiondena har kapellet behållit en rad äldre och värdefulla inventarier som härstammar från tidigare eller andra kyrkor.

Kapellet har spegelvalv, med polygonal avslutning i öster över koret. Valvet är klätt med gråmålad lockpanel. Kyrkorummets väggar har spåntad vitmålad panel och fönstren profilerade och gråmålade fönsterfoder. Golvet utgörs av ett lackat brädgolv, troligen ett utförande från 1980-talet. Vapenhuset som också ombyggdes på 1950-talet har samma karaktär och utförande som långhuset.

Altaranordningen utgörs av ett ramverk med dekorativa träsniderier som kröns av Lammet. Överstycket består av en gråmålad trätavla med kors och andra attribut i relief. Understycket utgörs av en liten altartavla från 1793 som skildrar nattvarden. Tavlan är ett provinsiellt arbete utfört i dalmålningarnas stil.
Altarbordet är ett enkelt bord med marmorerade sidor, en skapelse från 1950-talet. Även altar-ringen med knäfall tillkom vid samma restaurering.

I kapellet finns också ett träkors från sen medeltid med delvis målad utsmyckning. Bilderna föreställer på ena sidan Jesus på korset och på den andra Jungfru Maria. Korset anses vara ett lokalt arbete från tiden omkring 1500. Dess ursprungliga funktion och placering är okänd men det kan ha stått vid den gamla färdvägen som passerar Öje, såsom ”färdkors”.

Kapellets predikstol är den äldsta i hela församlingen. Den är från 1600-talets mitt eller andra hälft och har ursprungligen tillhört Venjans äldsta kyrka, men försåldes till Öje år 1796. Upp-hovsmannen är okänd. Predikstolen saknar ljudtak, vilket möjligtvis gått förlorat. Korgens nischer pryds av statyetter som förställer Kristus och evangelisterna. Predikstolen restaurera-des på 1950-talet, den fick även en ny sockel och trappa samt en ändrad placering i koret.

Dopfuntens skål har ursprungligen varit prispokal i en skidtävling och är skänkt till kapellet 1933. Ställningen av svarvat trä med målad dekor är från 1950-talet.

Vid 1950-talets restaurering återfick kapellet slutna kyrkobänkar. Sidoskärmarnas utformning liknar altarringen och är utförda i allmogestil. Till de äldre inventarierna hör en brudbänk pla-cerad i koret.

Läktarens bröstning har en utsmyckning bestående av dekorerade pannåer i s.k. dalmålnings-teknik som härstammar från kapellets föregångare och uppsattes på nuvarande plats 1835. Fem pannåer har målningar med bibliska och folkliga motiv och två är texttavlor.

I samband med 1950-talets restaurering ersattes ett gammalt harmonium med nuvarande Hammarbergsorgel om fem stämmor.

Kapellets storklocka är blygsam till storlek och gjuten 1901. Lillklockan har betydligt äldre anor; den är gjuten i Falun och daterad 1761.