Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ESSUNGA FÅGLUM 21:1 - husnr 1, FÅGLUMS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

FÅGLUMS KYRKA (akt.)
1995-08-14
Historik
Kyrkan uppfördes av gråsten under 1130-talet, till vilken tid ett bevarat remstycke i västpartiet dendrokronologiskt daterats. Kyrkan hade typisk sydportal och smalare rakt kor. Vid inventeringen 1583 var kyrkan i ett bedrövligt skick emedan taket blåst av. Vid mitten av 1600-talet tillkom predikstolen med sitt ljudtak. Sannolikt 1712 reparerades muren och taket spåntäcktes. År 1732 byggdes ett fullbrett kor med tidstypisk tresidig avslutning. Säve berättar i en inventering 1863 att predikstolen var placerad över altaret. Altaruppsats skänktes till kyrkan 1761 av ryttmästare Samuel Åkerhjelm och dennes fru Ulrica Eleonora Hierta på Tegalund. Samma år dekorerades kyrkan med takmålningar och draperingar av Johan Wahlin från Skara. 1787 och 1792 reparerades takets spåntäckning. 1826 reparerades fönstren. Fram mot 1800-talets mitt var kyrkan i så dåligt skick att "regn och snö drev in". 1845 målades kyrkan utvändigt och ett nytt fönster bröts upp i den norra långsidan. Sannolikt 1850 ersattes takets spåntäckning med tegel och två år senare skall det fallfärdiga vapenhuset ha ersatts av ett nytt timrat. Sistnämnda år renoverades interiören. Nytt golv av kalksten och brädor anbringades. Bänkarna ombyggdes, liksom altaret, läktaren kortades något för att ej skymma fönstren. Hela interiören ommålades.
Medeltidskyrkan klarade sig igenom alla planer på rivning och nybygge under 1800-talets andra hälft. 1876 målades dock hela interiören vit. En större renovering genomfördes 1883 då en sakristia uppfördes i resvirke. Predikstolen flyttades till nordsidan där den nåddes via en passage från sakristian. Altaret nygjordes och altarringen vidgades. En ny ommålning genomfördes. 1899 installerades en kamin och ovanpå det gamla innertaket spikades ett nytt av pärlspont.
Med vikande befolkningssiffror försvann alla planer på nybyggnad under början av 1900-talet. Istället väcktes frågan om restaurering. Denna kom till stånd 1929 efter ritningar av länsarkitekt Allan Berglund, Skövde. Sakristia och vapenhus var båda förfallna och ersattes av nya i granit. Taket lades om, fasadernas puts lagades och målades. Fönstren nygjordes. Det senaste innertaket täcktes med ett nytt av slätspont. Korgolvet höjdes och ett nytt brädgolv inlades i bänkkvarteren. Bänkarnas ryggar och sitsar byggdes om till större bekvämlighet. De besvärliga läktartrapporna ersattes med en ny. Läktarbröstet som vid något tillfälle fått en utkragning, gjordes rakt. Korbänkarna borttogs, predikstolen flyttades till sin nuvarande plats på södra sidan, och kompletterades med en extra sida på korgen och en trappa med skärm. Dopfunten som tidigare varit fot till korgen togs åter i bruk. En ny ingång upptogs till sakristian och en nisch för kamin och skorsten anordnades. Alla dörrar och portar nygjordes. Predikstol, altaruppsats, madonna, bänkdörrar och draperimålningar konserverades. Hela interiören ommålades.
År 1946 ersattes kaminen av elvärme. 1950 installerades den första orgeln. 1971 konserverades madonnan ånyo sedan angrepp av trägnagare upptäckts. 1981 skedde takomläggning samt total omputsning och målning av exteriören (med undantag för sakristian). Rötskadade hammarband utbyttes. 1996 byggdes ny textilförvaring i sakristian, vars rötskadade golv då åtgärdades.