Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND LUMMELUNDA KYRKOGÅRDEN 1:1 - husnr 1, LUMMELUNDA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Lummelunda kyrka (akt.), LUMMELUNDA KYRKA (akt.)
2010-01
Historik
Lummelunda kyrka är med undantag för sakristian uppförd under medeltiden. Det nuvarande tornet och långhuset byggdes i en etapp omkring 1200 tillsammans med ett nu rivet kor. Vid mitten av 1300-talet revs det romanska koret och ersattes av ett större, gotiskt kor. Den nuvarande sakristian uppfördes på 1960-talet som ersättning för en äldre sakristia från 1700-talet.
På 1600-talet gavs möjligheter till förändringar av kyrkobyggnaden. Bl.a. nybyggdes tornhuven, nya fönster togs upp i långhuset och en sakristia byggdes. På 1700- och 1800-talet förändrades fönsterdispositionen ytterligare i långhuset. Från 1600-talet och framåt har taken varit belagda med tegel. Långhuset har under en period haft faltak men fick åter tegel 1965. I kyrkorummet är den största förändringen borttagandet av innertaket av trä från 1700-talet som ersattes av ett vinkelbrutet betongtak.

De senaste restaureringarna
Den senaste invändiga restaureringen (som även omfattade en rad utvändiga åtgärder) utfördes 1960-61 efter förslag av arkitekt Åke Porne, Stockholm. Uppvärmningssystem (varmluftspanna) och elektrisk belysning installerades och den gamla sakristian revs som nämnts och ersattes med en ny. Invändigt togs en brädvägg bort mot tornrummet, långhusets svagt stickbågiga träinnertak ersattes med betongvalv, stengolvet i koret togs fram genom bortrivning av senare trägolv. Muralmålningarna i tornbågen, koret och långhuset togs fram och konserverades av Erik Olsson, Sanda. Även träinredningen konserverades. Dopfunten flyttades från koret till tornbågen, och en ny orgel tillverkades av Åkerman & Lund och placerades på en ny plats i långhuset.

Den senaste utvändiga restaureringen utfördes 1999 efter förslag av arkitekt Jan Utas, Visby, med Byggnadshyttan som entreprenör. Då renoverades panelen på tornhuven, långhustakets tegel byttes och hängrännor och avvattningsanordningarna förnyades. KC-putsen från 1960-talet avlägsnades från fasaderna (förutom på långhusets norra fasad där putsen reparerades) och ersattes av rent kalkbruk som vitkalkades. Naturstensytorna fogades och ljudgluggarna och några av fönsteromfattningarna i koret konserverades. Fönstersnickerierna och målades, täckmålningen tornportalens portblad avlägsnades och portbladet tjärades och trappor och stegar på vindarna kompletterades.