Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster NORRKÖPING FISKEBERGA 1:14 - husnr 1, KUDDBY KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

KUDDBY KYRKA (akt.)
1994-03-15
Historik
Historiken kompletterad vid inventeringen 2006:

Kyrkobyggnaden
Den äldsta kända kyrkan i Kuddby var en stenkyrka uppförd under medeltiden på samma plats som den nuvarande. Dess byggnadshistoria är oklar men strax innan dess rivning 1827 gjordes en uppmätning som visar ett långsträckt långhus med en rymlig korsarm i söder, två utbyggnader i norr, varav den östligaste fungerade som sakristia, samt torn i väster. Möjligen tillhörde kyrkans västra del äldre medeltid, men den långsträckta planformen tyder på att den ombyggts troligen redan under medeltiden. Tornet hade en invändig murtrappa vilket kan indikera en medeltida datering. Kyrkorummet var försett med kryssvalv, och tegelstenar från valvbågarna finns bevarade i tornet. Vid kyrkans rivning såldes en hel del inventarier på auktion, bland dessa ett altarskåp från vilket delar räddades och förvaras på Östergötlands länsmuseum.

Den nya kyrkan uppfördes 1828 av byggmästare Johan Holmberg efter ritningar i empirstil av arkitekten Samuel Enander vid Överintendentsämbetet. Byggnadsmaterial kom huvudsakligen från den gamla kyrkan, och eventuellt ingår delar av det gamla tornet i det nuvarande. Kyrkan har ett rektangulärt långhus med jämnbrett kor med rak avslutning. Smärre avvikelser från godkänd ritning förekommer, bl a byggdes kyrkorummet c:a 5 meter längre. I likhet med Östra Husby och Mogata kyrka bildar altardelen en kolonnförsedd korabsid som belyses bakifrån av ett östfönster. Det är oklart om kolonnerna tillhör byggnadstiden eller om de tillkom vid en renovering 1870 jämte ett draperimålat halvrunt murparti som skulle blända av ljuset från östfönstret. Från 1870 härrör kyrkans gjutjärnsfönster och inredningen målades ljus, troligen i vitt. År 1882 försågs kyrkan med en orgel tillverkad av orgelbyggarna Sven och Erik Nordström.

En mycket omfattande restaurering genomfördes 1901 och präglar till stora delar kyrkan än idag. Arbetet leddes av stockholmsarkitekten Agi Lindegren (1858-1927) som var en av sekelskiftets mer framträdande arkitekter. Han var bl a slottsarkitekt vid Drottningholm och har svarat för ombyggnader och restaureringar av ett stort antal kyrkor. Bl a gjorde han stora förändringar i S:t Larskyrkan i Linköping och Hedvigs kyrka i Norrköping. Han arbetade mycket med rikt dekorerade interiörer, men det mesta av hans förändringar har avlägsnats vid senare restaureringar. Vid restaureringen i Kuddby fick interiören en nybarock prägel. Absidvalvet smyckades med girlanger av gips, långhusvalvet med gördelbågar och kassetter, väggarna gulmarmorerades och försågs med pilastrar och bibelspråkskartuscher. Lindegren ritade den nya öppna bänkinredningen och en altarring. Altaret moderniserades och försågs tillsammans med predikstolen med ett mycket skickligt imitationsmålat intarsiaarbete. Läktaren fick en ny form med indragna sidor och utskjutande rundat mittparti. De nybarocka dragen kom att dämpas något 1954 då Kurt von Schmalensee, stadsarkitekt i Norrköping, vitmålade väggar och valv och täckte för korfönstret med en himmelsblå fondvägg indirekt belyst med lysrör samt återinsatte bänkar i koret. Vid den senaste inre restaureringen 1988, under ledning av arkitekt Bo Sundberg, blev åter östfönstret synligt, en läktarunderbyggnad tillkom, absidvalvet blåmålades och likaså bänkgavlarna.