Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ÄNGELHOLM BARKÅKRA 53:1 - husnr 1, BARKÅKRA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Barkåkra kyrka (akt.), BARKÅKRA KYRKA (akt.)
2016-02
Historik
Barkåkra kyrka byggdes sannolikt på 1100-talet. Den bestod då av ett långhus med ett smalare kor med en halvrund absid i öster. Likt de flesta romanska kyrkor hade den antagligen små högtsittande fönster, ingång för män på södersidan och kvinnor på norrsidan. Sedan dess är kyrkan förstorad, tillbyggd, ombyggd och renoverad flera gånger.
Kyrkan var patronatskyrka från 1333 till 1517 till kantorn, en hög kyrklig ämbetsman vid domkapitlet i Lund.
Under 1400-talet slogs valven i kyrkan, koret revs och kyrkan förlängdes med två travéer i öster, tornet uppfördes i väster, en sakristia byggdes på korets norrsida och ett vapenhus framför södra ingången. Fönstren förstorades och blev fler. Kalkmålningarna är daterade mellan 1470 och 1520.
Efter reformationen ändrades gudstjänstordningen. Predikstol och bänkar tillkom och sidoaltare togs bort.
På 1640-talet byggdes Engeltofta gravkor på norrsidan.
Svåra tider runt 1600/1700-tal ledde till att kyrkan förföll. Under första delen av 1700-talet fick kyrkan ny bänkinredning, ny altaruppsats, nytt golv och blytaket renoverades.
Stor befolkningstillväxt krävde en större kyrka. 1802 gjordes en utbyggnad åt nordöst som var en utvidgning av Engeltoftas gravkor. Utbyggnaden kom att kallas nykyrkan och dess tak var belagt med spån.

1826 byggdes en ny femsidig absid för sakristia i öster och den gamla sakristian i norr revs på 1880-talet.
1861 gjordes en genomgripande renovering som innebar bland annat att en ny ingång togs upp mellan tornet och långhuset och det medeltida vapenhuset i söder revs. Takstolarna byttes ut och taket täcktes med koppar. Orgel installerades på en läktare i väster. Nya fönster sattes in.

Från 1900 diskuterades olika ombyggnader och förslag gjordes av arkitekterna Theodor Wåhlin och Henrik Sjöström som inte genomfördes.
Restaurering skedde 1924-25 efter ritningar av arkitekt Nils Blanck. Den innebar bland annat att sakristian från 1826 revs och inrättades istället bakom altaret, ytterdörrarna byttes, taket byttes från koppar till tegel. Nykyrkan fick nytt utseende exteriört med nya fönster, dörrar och mönstermurning. Invändigt revs orgelläktaren och orgeln flyttades till nykyrkan, bänkarna byggdes om för att bli bekvämare, nykyrkan välvdes med kryssvalv, nytt altare murades i koret och altartavlan flyttades fram. Golven byttes från tegel till kalksten. Medeltida kalkmålningar tog fram och konserverades. Pannrum byggdes under nykyrkan.

På 1950-talet putsades valvens ovansida, ventilationen sattes igen, på 1960-talet putsades fasaderna med cement och KC-bruk. Eventuellt ledde detta till putsnedfall inne i kyrkan på 1970-talet.
1971 sattes glasmålningar i långhuset in utförda av Randi Fisher och Ralph Bergholtz.
1981 genomfördes en restaurering efter handlingar av Arne Lindström som innebar att vapenhuset i tornet avskildes från långhuset med ny vägg, bänkar i bakersta delen togs bort, toalett och förråd inreddes i vapenhuset. Kalkmålningarna renoverades. Valven isolerades, ventilationshålen togs upp.
2005 byttes uppvärmningen till jordvärme.
2012 genomfördes en renovering efter handlingar av Hans Ponnert som innebar bland annat att altarringen minskades, bänkar togs bort i nordöstra långhuset dit dopfunten flyttades, kalkstensgolvet kompletterades, rengöring av väggar och kalkmålningar. Korbänkar flyttades från koret till vapenhuset och ersattes av stolar i koret.
En medeltida altarskiva av kalksten hittades på golvet under predikstolen vid flyttning av bänkinredningen.
2014 renoverades taket och kyrkan målades med silikatfärg.
2016 ersattes den tillfälliga rampen upp till koret med en permanent ramp i kalksten.