Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster UDDEVALLA RESTERÖD 6:1 - husnr 1, RESTERÖDS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

RESTERÖDS KYRKA (akt.)
2000-07-21
Historik
Bohusläns museums historik vid inventering 2002-2005:

RESTERÖDS KYRKA har ett medeltida ursprung och är sannolikt uppförd under 1100-talet. Den är uppförd med en romansk planlösning med rektangulärt långhus och smalare kor, skiljt från långhuset genom en triumfbåge. Ingång har funnits på sydsidan. Denna planlösning är till stora delar bevarad, dock har triumfbågen troligen breddats och sydingången ersatts av västingång. Medeltida murverk finns således i kyrkans alla väggar.

Under 1600-talet berikas interiören med tidsenlig snickeriinredning, varav idag predikstol och altaruppsats är bevarad (predikstolen har sagts vara från 1570-talet, men det är tveksamt), liksom troligen även läktarbröstningen. Under 1700-talet tas större fönster upp, och någon gång under 1600- och 1700-tal är det sannolikt som triumfbågen breddas, och strävpelarna på utsidan byggdes för att ta upp valvtrycket. Under 1700-talet blev också kyrktaket tegeltäckt, tidigare hade det varit spåntäckt. Ovanligt för de bohuslänska förhållandena är dock att kyrkan inte fick något välvt innertak, vilket annars var det vanliga. Innertaket fick under 1700-talets början en takmålning, man vet dock inte vem som utförde den.

En större renovering skedde på 1820-talet, efter det att stora brister påtalats i samband med en biskopsvisitation. Vissa ändringar skedde också då, bl a förstorades fönsteröppningarna, och gravarna i golvet lades igen, predikstolen flyttades till norrsidan mm. Dessutom målades hela interiören, man målade även över de äldre inventarierna samt takmålningen.

1869 sattes sydingången igen, vapenhuset där revs, och ingången i väster togs troligen upp då (kan ev ha funnits tidigare), och ett vapenhus av trä byggdes i väster.

1919-1920 skedde en större renovering och tillbyggnad, och det utseende den fick då har kyrkan i stora drag behållit till idag. Ett helt nytt vapenhus byggdes i väster, och en sakristia byggdes i norr. I interiören skedde vissa återställningsarbeten, dock dröjde det till 1929 innan man kunde frilägga också takmålningen över långhuset. Samma år gjordes också en ny takmålning i liknande stil över koret.