Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND FÅRÖ KYRKOGÅRDEN 1:1 - husnr 1, FÅRÖ KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Fårö Kyrka (akt.), FÅRÖ KYRKA (akt.)
2009-01
Historik
Fårö kyrka hör till de kyrkor på Gotland som förändrats mest sedan medeltiden. Av den ursprungliga kyrkan på platsen, sannolikt uppförd i olika etapper på 1100-1300-talen, återstår tornet och långhusets långväggar. Utformningen av den medeltida kyrkans östparti är inte känt, men det kan eventuellt ha varit försett med ett torn.
I början av 1700-talet ändrades kyrkans östparti till att bli rakslutet, sannolikt tillkom även en sakristia på norra sidan. Årtalet 1723 kan möjligen knytas till denna förändring. 1751 höjdes tornets murar och den nuvarande tornhuven tillkom. Ursprungligen var den försedd med småtorn (toureller) i hörnen, vilka avlägsnades 1858. Detta år gjordes en omfattande ombyggnad av kyrkan genom att långhuset utvidgades åt öster och ett tvärskepp och en ny sakristia byggdes. Ett tredingstak med målningar av Magnus Möller från 1760-talet i långhuset ersattes av det nuvarande reveterade trätunnvalvet. En utvändig re¬staurering utfördes 1967-69 då fasaderna putslagades och avfärgades, takkonstruktionen över tvärskeppet förstärktes och sakristians tegeltak lades om. Övriga tegeltak lades om på tät bördning i början av 1950-talet. Vid 60-talsrestaureringen vidtogs även omfattande åtgärder invändigt i kyrkorummet såsom inläggning av nya trägolv, installation av elbelysning och elvärme, ombyggnad av bänkinredningen och inredning under läktaren.
De senaste restaureringarna
En yttre restaurering genomfördes 2000-2001 då bl.a. tegeltaken lades om, tornhuven och fasaderna sågs över, nytt åskledarsystem monterades och snickerierna i fönster och dörrar målades. Året därpå genomfördes en inre restaurering då trätunnvalven reveterades, putsades och avfärgades, de delar av tunnvalvet över långhuset som utgörs av återanvända bemålade bräder (från 1761) konserverades. Väggarna lagades, rengjordes och kalkades, rester av väggmåleri dokumenterades. Runt altaret återskapades ett dekormåleri från 1800-talet. Inventarierna rengjordes alternativt konserverades och omdisponerades. Värmeanläggningen kopplades till ett nytt styrsystem som regleras efter luftfuktighet och belysningen kompletterades.