Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND TRÄKUMLA KYRKOGÅRDEN 1:1 - husnr 1, TRÄKUMLA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

träkumla kyrka (akt.), TRÄKUMLA KYRKA (akt.)
2009-01
Historik
Träkumla kyrka uppfördes i sin helhet under medeltiden. Kyrkans äldsta del är koret, som byggdes vid mitten av 1200-talet. Långhuset och tornet tillkom i slutet av samma århundrade. En numera nästan helt utplånad inskrift i långhuset anger 1287 som invigningsår för denna del av kyrkan.

Under cirka 50 år i slutet av förra århundradet stod kyrkan öde, så att bl. a. yttertak och tornhuv förstördes. 1917 restaurerades den och togs återigen i bruk, då nya faltak lades på kor och långhus och tornhuven rekonstruerades. De rester av utvändig puts som då fanns kvar avlägsnades. Merparten av inventarierna, som under ödetiden förvarats i Gotlands fornsal, återbördades till kyrkan. Bänkinredning och predikstol stod dock kvar i kyrkan även då den inte användes.

De senaste restaureringarna
Den senaste utvändiga restaureringen utfördes 1996. Då byttes delar av tornhuvens stomme ut och långhustaket och kortaket fick delvis ny bördning och nytt yttertak. Fönstren restaurerades och portalerna rensades från löst fogbruk och fogades om. Vid restaureringen sattes även en åskledaranläggning upp och elbelysning installerades i tornhuven, på kor- och långhusvindarna. De oputsade fasaderna rengjordes, putsades och kalkades enligt ett särskilt program där huvudsyftet var att prova olika putstyper för att få erfarenheter som kunde tillämpas på framtida fasadarbeten. Uppföljning av proverna skedde 2002.

Den senaste invändiga restaureringen utfördes 1998. Väggar och valv rengjordes och fuktskadade partier knackades ner och ersattes med ny puts av rent kalkbruk. Lösa partier i muralmålerierna stabiliserades och större delen av väggarna retuscherkalkades, dock inte ytor med originalputs eller muralmåleri. Under arbetets gång påträffades detaljer av medeltida måleri vilket rekonstruerades. Samtliga golv byttes ut mot nya trägolv och den fasta inredningen så som retabel, predikstol och altarskrank konserverades. Elvärmeanläggningen byttes ut mot strålvärmare och en ny el-central placerades i torntrappan.

Den senaste genomgripande restaureringen innan 1996 utfördes 1951 efter förslag av arkitekt Lennart Tham, Stockholm, då bl.a. yttertaken blev reparerade. Invändigt rengjordes väggar och valv, ursprunglig puts togs fram och det medeltida måleriet på triumfbågen restaurerades. Predikstolen konserverades och kyrkan försågs med stengolv, elektrisk belysning och uppvärmning.