Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KALMAR DÖRBY KYRKA 1:1 - husnr 4, DÖRBY KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

DÖRBY KYRKA (akt.)
Historik
Den äldsta delen av kyrkan uppfördes under första hälften av 1200-talet. Under Kalmarkriget 1611 brändes kyrkan och vapenhus, sakristia och klockstapel brann ned. År 1625 reparerades koret och vapenhuset och försågs med nya valv. Under andra hälften av 1700-talet breddades hela kyrkan, förlängdes åt öster och försågs med ett fullbrett kor. Därmed hade kyrkan i det närmaste fått dagens utseende.


Bakgrund

Dörby kyrka uppfördes troligen under första hälften av 1200-talet och omnämns första gången år 1242. Den uppfördes som en ersättning för en tidigare träkyrka. Stenkyrkan hade ett rektangulärt långhus och ett smalare och lägre rakslutet kor med en inre korabsid. Under Kalmarkriget 1611 brändes kyrkan och vapenhuset, sakristian, klockstapel samt den nyligen byggda prästgården brann ner. År 1625 försågs sakristian och vapenhuset med nya valvkonstruktioner. Stora förändringar skedde även under 1700-talet då det medeltida koret revs och kyrkan förlängdes åt öster. Det nya koret gjordes rakslutet och fick samma bredd som långhuset. I övrigt har även den renovering som gjordes på 1950-talet bidragit till dagens interiör genom att det gamla trägolvet byttes mot ett stengolv i gångar och kor och trägolv lades i bänkkvarteren.

Troligen har inte bara koret, sakristian och vapenhuset varit välvda utan i äldre tider även långhuset. Vid de utgrävningar som gjordes på 1950-talet fann man nämligen ett fundament till en kolonn inne i kyrkan och man har antagit att denna har burit upp långhusets valv.