Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTENE KLOCKARBOLET 1 - husnr 1, GÖTENE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

GÖTENE KYRKA (akt.)
1995-03-26
Historik
GÖTENE KYRKA - Kyrkan är uppförd under tidigt 1100-tal och tillhör de äldsta i stiftet. Kyrkan skall vara uppförd till minne av Skövdes och Götenes skyddshelgon, Sankta Elin, även kallad Sankta Helena. En dendrokronologisk undersökning visar att timret på korvinden fälldes redan 1125. Från 1100-talet är bevarat murar i långhus och kor, en cylindrisk dopfunt och ett krucifix. Även altaret med relikgömma är tidigmedeltida. Relikgömman innehåller en benbit som säges utgöra ett finger från Sankta Elin. De gotiska valven är något senare, troligen 1400-tal. Från 1490-talet är korets kalkmålningar, vilka tidigare tillskrevs mäster Amund, men numera den så kallade Götenemästaren. En madonna samt delar av ett altarskåp stammar också från 1400-talets senare del. Predikstolen tillkom redan på 1500-talet och tillhör därmed en av de äldsta i landet.
På 1700-talet fick kyrkrummet draperimålningar. Dessa blev senare övermålade. 1837 revs det dåvarande, spetsiga kyrktornet av byggmästare Gustaf Moberg och istället uppfördes en öppen klockstapel nära långhusets östgavel. Denna revs omkring 1880 och en ny klockstapel uppfördes nära kyrkans västgavel.
En renovering ägde rum 1881, då bland annat ett vapenhus av trä uppfördes och en ny altarring anskaffades. Eventuellt överkalkades nu merparten av kyrkans kalkmålningar - dock inte de bakom altaruppsatsen. Altarskåpet ersattes av en barockuppsats och flyttades till sakristian. En orgel inköptes 1891 från Johannes Magnusson, Göteborg. Vid en restaurering 1909 - 1910 upptäcktes korets målningar. De befriades från övermålning och restaurerades av konservator CW Pettersson, Stockholm. Det senmedeltida altarskåpet renoverades och fick, liksom den gamla predikstolen sin "gamla" placering i kyrkorummet. Två korbänkar renoverades och återplacerades i koret. Läktarbröstet bestod av "sentida" oljemålningar föreställande de tolv apostlarna.
En restaurering genomfördes, troligen 1918 -1920. Entreprenör var byggmästare JA Gustafsson, Tidaholm. I samband med restaureringen ombyggdes orgeln genom Setterqvist och son. Madonnaskulpturen ommålades på 1920-talet. 1926 fick man tillstånd om utvidgning av kyrkgården, enligt ett förslag av distriktslantmätare Tor Hjertqwist.
1934 företogs en renovering, då bland annat ett litet vapenhus byggdes i söder. I vapenhuset stod "den gamla dörren" och dopfunten. Kormålningarna rengjordes. I långhuset framtogs draperimålningar. Föreningen "Götene kyrkas vänner" bildades 1937, enligt tidningsurklipp. Föreningens mål var att kyrkan skulle få ett nytt torn. Detta kom dock inte att lyckas. Elvärme insattes vid samma tid, enligt förslag av Götene elektriska distriktsförening.
1942 godkändes byggmästare Gustafssons förslag om återställande av altaret samt skåpsinredning i sakristian. Altaret var då inklätt med spontade bräder och skivan var sprucken. 1943 skänkte Göteneds byamän marken mellan dåvarande kyrkogård och prästgården, den så kallade Kyrkvallen, till församlingen. Adolf Niklassons förslag till utökad kyrkogård här godkändes 1947. Här ingick ceremoniplats, bårhus, gångar, portar, häckar, stenmurar samt även ett ekonomihus, som aldrig kom till stånd.
Redan 1944 beslutade man diskutera byggnation av en ny och större kyrka i Götene. Ett förslag till ombyggnad av den gamla kyrkan gjordes även av Axel Forssén. Förslaget innebar att kyrkorummet skulle förlängas i väster. Frågan bordlades dock 1945, då man inte fick tillstånd.
Nya ombyggnadsritningar av Erik Lundberg och Uno Söderberg presenterades 1956. Även nu var tanken en tillbyggnad i väster och en mindre i norr. Den gamla klockstapeln, nära kyrkans västgavel, revs 1961 och ersattes med nuvarande klockstapel. Denna var ritad av Adolf Niklasson, Två nya klockor inköptes.
En stor restaurering ägde äntligen rum 1962- 1964. De nya ritningarna var gjorda av arkitekt Erik Lundberg. Det gamla vapenhuset revs nu och ett nytt vapenhus uppfördes av trä på sydsidan, betydligt mindre än det som planerats tidigare. Sakristian revs och en ny uppfördes av tegel. Av kyrkans inredning revs allt ut med undantag av altarskåp och predikstol. I åtgärderna ingick även ny västport, utbyte av fönstren, nytt yttertak, ny läktare med tillhörande trappa, ny bänkinredning, ny inredning i sakristian och vapenhuset, nya elinstallationer inklusive elvärme och invändig målning. Ett fönster i södra korväggen återgavs delvis sina gotiska former. Program för elinstallationer var gjort av ingenjör Henrik Dahlén, Skövde. Kormålningarna, altarskåpet och predikstolen konserverades av Olle Hellström. Vid arbetena hittades sandstensfoten till den gamla dopfunten under golvet nära västgaveln. Orgeln från A Magnussons orgelbyggeri, Göteborg, inköptes 1966.
1967 tillsattes en kommitté för planering och utvidgning av kyrkogården i norr, parkeringsplats, uppförande av bårhus och ett eventuellt gravkapell. Ritningar gjordes av trädgårdsarkitekt Samuel Kaldén, Karlstad. 1972 bestämdes att flytta några liljestenar och gravhällar från området runt klockstapeln och placera dem över bårhuset samt utmed kyrkans fasad. Nya textilskåp till sakristian byggdes troligen 1995.