Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KLIPPAN KLIPPAN 3:159 - husnr 3, SANKT PETRI KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Sankt Petri kyrka (akt.), SANKT PETRI KYRKA (akt.)
2016-05
Historik
Åby ingick i Gråmanstorps församling. När byn utvecklades i slutet av 1800-talet väcktes tanken på en ny kyrka inne i samhället. Gråmanstorps kyrka ligger några kilometer bort och var för liten. I stadsplanen från 1915 var en kyrka inritad på den gamla marknadsplatsen i nuvarande Stadsparken. Det dröjde 50 år innan kyrkan förverkligades. En skolsal användes för gudstjänster liksom Klippans kapell från 1935.
196o började på allvar planeringen av en ny kyrka. På inrådan av Byggnadsstyrelsen tog församlingen kontakt med arkitekt Sigurd Lewerentz som fick uppdraget 1962. Han var då 77 år gammal och hade strax innan ritat Markuskyrkan i Stockholm. Ett förslag presenterades och godkändes 1963. Byggmästare var Helge Lindgren från Klippan och Karl Sjöholm var verkmästare. Rådgivare i liturgiska frågor var teolog Lars Ridderstedt. Sigurd Lewerentz deltog mycket aktivt i bygget och besökte ofta arbetsplatsen. Han hade ett nära samarbete med hantverkarna som murade huset. 1966 invigdes kyrkan. Den fick namnet S:t Petri efter lärjungen Petrus vars namn på latin betyder klippa och anknyter till ortnamnet Klippan.
Sigurd Lewerentz, 1885-1975, är en av 1900-talets främsta arkitekter i Sverige.
Hans utveckling spänner från nationalromantik via 1920-tals klassicism till 1930-talets funktionalism, hans sista verk präglas av en egensinnig modernism. Lewerentz har bland annat ritat Skogskyrkogården i Stockholm tillsammans med Gunnar Asplund, Malmö stadsteater, Östra kyrkogården i Malmö och Riksförsäkringsanstalten i Stockholm. Lewerentz startade också en fönsterfabrik där han utvecklade ett system med smäckra glaspartier.

I början av 1980-talet kompletterades belysningen i kyrkorummet med fler nedpendlade mässingsarmaturer.
1991 utlystes en öppen arkitekttävling om ett nytt församlingshem i parken bredvid S:t Petri kyrka. 312 förslag kom in. Arkitekt Wolfgang Huebner, som ritat Hyllinge kyrka, vann tävlingen men förslaget blev aldrig förverkligat.
1994 genomfördes en ombyggnad av främst församlingslokalerna efter handlingar av arkitekt Lars Holmer. Köket byggdes om, en hiss installerades mellan samlingssalen och källaren, belysningen kompletterades, en trappa byggdes mellan kantorns rum och källaren, värme och ventilation förnyades.
2011 byttes råspont, underlagspapp och kopparplåt på alla tak. Delvis förnyades takavvattningen. Förbättrad luftning av taken gjordes. Kyrksalens ljusschakt var inklädda med plåt pga läckage, plåtinklädnaden togs bort. Glaset i lanterninerna byttes. All fogmassa mellan murverk och plåttak togs bort och ersattes av ny mörkbrun fogmassa. Takplåten har dragits ut ett par centimeter vid murkrönen för att komma till rätta med vatteninträngning.
2013-2015 ersattes oljeuppvärmningen med bergvärme. I samband med borrning efter bergvärme demonterades och återuppfördes spegeldammen väster om kyrkan. Nytt ventilationssystem installerades som ventilerar, värmer och vid behov kyler upp kyrksalen. Ursprungligen var uppvärmningen via varmluft i kulvertar under golven och med utblås i kyrkan och församlingsbyggnaden. Luftdraget var dock ett arbetsmiljöproblem. Kyrksalen med angränsade rum värms fortfarande med varmluft medan kontoren och församlingsbyggnaden har försetts med mörkgrå radiatorer i alla rum.