Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND VISBY S:T HANS 3 - husnr 9002, KALKSTENSMAGASINET

 Byggnad - Beskrivning

KALKSTENSMAGASINET (akt.)
Historik
S:T HANS 3 - Murverk från åtminstone två medeltida byggnader finns registrerade och delvis bevarade inom nuvarande bebyggelse. Fastigheten ägdes av en Hindrich Schmidt och omfattade ett trähus, en ladugård och ett stall, samt en trädgård. Enligt 1785 års husklassifikation omfattade fastigheten en träbyggnad i två våningar med tegeltak, en lada och packhus med tegeltak, ett brygghus i sten med tegeltak, ett stall av trä med tegeltak, en saltbod av trä med tegeltak, ett slakthus av trä med brädtak, en bod vid ladan med tegeltak, en trädgård, en träbyggnad med brädtak, samt en smedja av sten med brädtak. Vid denna tidpunkt hade fastigheten sannolikt samma utsträckning som idag.
Idag omfattar fastigheten sju byggnader av olika karaktär.
Fastigheten används idag för affärsverksamhet mot Hästgatan och de övriga delarna används som magasin.

KÄLLA: Visby innerstad - en bebyggelseinventering. Del 1. (2002). Huvudred. Hansson, Joakim. C O Ekblad & Co, Västervik. ISBN: 91-88036-48-0

Byggnad 4 är ett magasin med kalkstensstomme i två våningar med tre oinredda vindar under sadeltak. Det uppfördes uppskattningsvis under 1700-talets andra hälft möjligen delvis på medeltida grundmurar. Under 1800-talets första hälft utgjorde byggnaden ett magasin med varu- och spannmålsupplag. 1872 var husets bottenvåning delvis inredd till handelsbod och kontor. Den nordöstra dörromfattningen med kolonner av trä fanns redan då. Under första hälften av 1900-talet upptogs skyltfönster i fasadens bottenvåning. I övrigt har byggnaden inte förändrats exteriört sedan 1910 då den brukades av Gotlands järnhandel. Fasaderna är slätputsade och det branta taket är täckt av tegel som ligger i fasadliv vid gavlarna. I gaveln mot norr finns en hissbom och en stor trälucka i gavelröstet. Taket har två takkupor, en med fönster mot öster och en med träluckor mot väster. En profilerad putsad gesims följer takfoten längs långsidorna. På den östra fasaden finns en rad av träluckor till en av vindarna. Den södra fasaden mot gården, har en utanpåliggande äldre trätrappa till övervåningen med en handledare från 1800-talet. Huset är sammanbyggt i nordväst med det intilliggande hus 3 och de är förbundna interiört i bottenvåningens utställningslokal. Mot söder är det exteriört sammanbyggt med hus 6, även detta ett magasin. Vindarna är orörda med äldre branta trappor som förbinder dem emellan. Byggnaden har trots anpassningen till affärsverksamhet behållit en ursprunglig magasinskaraktär och utgör en god representant för 1700-talets magasinsbyggnader med ett omistligt värde för gårdsmiljön.

KÄLLA: Länsstyrelsen Gotlands län, Beslut om byggnadsminnesförklaring av fastigheten S.t Hans 3, Visby, Gotland, 2000-07-12.