Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster FALKÖPING MARKA 10:1 - husnr 1, MARKA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

MARKA KYRKA (akt.)
1997-08-15
Historik
Historiken kompletterad vid inventeringen 2001:
MARKA KYRKA är byggd under 1100-talet och 1200-talets första hälft. Materialet är tuktad sandsten med liten inblandning av kalksten. Sakristian, som har en stomme av gråsten och kalksten, är av okänd datering men är sannolikt, likt kyrkans kryssvalv, senmedeltida. Enligt iakttagelser under renoveringen 1913-14 skall det finnas medeltida målningar i koret. Dörren mellan vapenhuset och kyrkorummet är den ursprungliga norrportalen medan sydportalen är igensatt och nu markerad med en rits i putsen utvändigt. En inventarieförteckning från år 1566 berättar om bristen på inventarier i kyrkan: "Kalken toghu fienderna, läs danskarna, bort och vad annat här var".
1721 ersattes bänkbrädor på bockar med en sluten bänkarinredning med dörrar som användes fram till år 1914. Altarprydnaden tillkom 1743 och även predikstolen är från 1700-talet. Under detta århundrade upptogs också större fönster. 1750 nedtogs kyrkans sekundärt tillbyggda, medeltida torn till långhusets takfot. Av materialet byggdes det stora vapenhuset på norrsidan. Då tornet togs bort byggdes 1752 en klockstapel i vilken en storklocka från år 1583 hänger samt en lillklocka som är gjuten hos Nils Billsten år 1751.
1776 ersattes en mansläktare i väst av två läktare, en ny mansläktare på västra gaveln och en kvinnoläktare på norra långsidan. Invid altaret uppfördes kyrkvärdsbänkar och en bänk sattes upp på kyrkans södra sida framför predikstolen. Läktarbröstet pryddes 1779 med målningar av Mathias Hasselberg, bördig från Sjötorp, Marka. Samtidigt målades bänkinredningen, fönstren markerades med draperimålningar och altaruppsatsen bättrades. Triumfbågen dekorerades med målningar föreställande Kristi födelse och tribunbågen med målningar av Johannes som ser ut över Jerusalem, på norra väggen målades Jesu dop. Enligt kyrkobeskrivningen från 1780-talet fanns ingen orgel vid denna tid.
1911, när nästa stora renovering planerades, skrevs att kyrkan i västväggen hade en smal trappa från tornet, att rester av gamla stenbänkar syntes i tornrummets golv, under predikstolen på södersidan fanns rester av ett sidoaltare samt att det i korets östvägg fanns ett igensatt romanskt fönster. På norrläktaren fanns två bänkrader och på den västra läktaren stod orgeln. På vinden kunde man se spår av ett platt trätak och kyrkans yttertak bestod av ett undertak av ekspån täckt med rött lertegel. Fönstren har sannolikt tagits upp till nuvarande storlek under 17- 1800-talet. Kaminen stod i det nordöstra hörnet. Altaret var murat med kalkstensskiva och relikgömma på norra sidan.
1913-14 genomfördes renoveringen under ledning av arkitekt Anders Roland. Nu putsades kyrkan om in- och utvändigt, yttertaket lades om och en ny ytterdörr tillkom åt norr. Invändigt lades vapenhusets stengolv om och resten av kyrkan fick nytt trägolv. Ny bänkinredning sattes in, altarringen byggdes ny med återanvändande av virke från den tidigare, sakristiedörren förhöjdes och orgeln fick en ny fasad. Nya fönster, blyspröjsade som de tidigare, sattes in och det tidigare igensatta norra fönstret togs upp och glasades. Läktarna i väster och norr revs och ersattes av orgelpodium i väster. Läktarbarriären från den rivna läktaren sattes upp på väggen i vapenhuset. Det västra fönstret i söderfasaden höjdes. Arkitekten tror att detta fönster är relativt nyupptaget eller möjligen från 1700-talet. Vid grävningar i golvet hittades ett dopfuntsfundament i torndelen.
Kyrkan restaurerades 1951 under ledning av arkitekt Ärland Norén då nya fönster (förslag fanns att minska fönsterstorleken) med antikglas och blyspöjs samt en ny bänkinredning sattes in. Kyrkan kalkades om invändigt. Kaminer togs bort då elektrisk värme, belysning och klockringning installerades. Radiatorer installerades i kyrkvärdsbänkarna. De fasta, äldre inventarierna renoverades och konserverades.
1991 fick norrporten i vapenhuset en ny utvändig trappa. 1995 renoverades kyrkan utvändigt. Kyrkans tak täcktes med nytt, enkupigt lertegel från Vittinge ovan ett äldre spåntak och ny masoniteskiva, taket fick nya takrännor och stuprör samt vindskivor. Kyrkans tidigare puts togs ned, en murverksdokumentation genomfördes, fasaderna putsades om och i samband med detta togs delar av ett äldre sydfönster fram och andra byggnadsdetaljer markerades med ritsar i putsen.