Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ULRICEHAMN SÄNNINGARED 1:8 - husnr 1, FÄNNESLUNDA-GROVARE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

FÄNNESLUNDA-GROVARE KYRKA (akt.)
1992-03-08
Historik
När de medeltida kyrkorna i Fänneslunda och Grovare ansågs vara uttjänta beslöt man att uppföra en gemensam kyrka vid gränsen mellan de båda socknarna, ett par kilometer norr om Fänneslunda gamla kyrka och cirka fyra kilometer sydväst om Grovare gamla kyrka. Den gemensamma kyrkan uppfördes 1874 efter ritningar från 1868 av arkitekt Johan Fredrik Åbom vid Kungl. Överintendentsämbetet (han ritade även biblioteket i Skara). Inredningen med altarprydnad, altarring, predikstol och läktare ritade han 1871. Kyrkan fick 626 sittplatser till de dåvarande 755 personerna i församlingarna. Utformningen var eklektisk med inslag av flera av 1800-talets nystilar med rundbågade fasadöppningar, lanternin, torntaksfris och portaler på långsidorna över takfoten. Koret var rundat och i nordöst byggdes en sakristia. Ingångar gjordes i tornet i väster och i motställda portar på långhuset i norr och söder. 1894 inköptes från Saleby kyrka en orgel som byggdes 1857 av Joh. Nic. Söderling i Göteborg.
En inventering 1918 berättar att föremål från de gamla kyrkorna hade placerats i Borås museum; huvudbanér, altaruppsats i barock, predikstol från 1600-talet, relief ur helgonskåp och triumfkrucifix från 1400-talet.
1924-25 skedde en in- och utvändig renovering med reparationer av såväl rappning som snickerier och målning. Nya innanfönster och innerdörrar tillkom liksom en värmeugn. Interiören ommålades i sin helhet i samma färgton som förut. Eventuellt sattes den gamla altartavlan in. 1930 målades koret med kalkmålningar föreställande Jesu korsfästelse och Kristi förklaring utförda av John Hedaeus från Borås, som tidigare dekorerat ett flertal kyrkor i Sjuhäradsbygden.
1963 vidtogs en genomgripande interiör renovering, ledd av arkitekt Adolf Niklasson. Läktarunderbyggnad byggdes med sammanträdes-/konfirmandrum i söder och i norr kapprum med läktartrappa och därunder skåp för elcentral och städskrubb. Befintliga läktartrappor i vapenhuset och elcentral togs bort. För att få större rymd i vapenhuset och ett mer tilltalande utseende höjdes bjälklag och tak så att fönstren frilades. Innerdörren mellan vapenhus och kyrka flyttades till nya väggen. Dörrarna från läktaren till tornet vändes. Flera bänkrader fick tas bort och helt nya kortare bänkar och skärmar installerades med sidogångar. Eftersom invånarantalet sjunkit till endast 216 ville man minska antalet sittplatser och med nio rader i östkvarteren och sju i västkvarteren blev det 192 platser kvar. Bänkarna målades i brunt grått och blågrönt. Nya golv lades. Läktarbarriären och pelarna behölls men läktarbänkarna i norr togs bort för att ge kören bättre plats. I norra vindfånget placerades ett nytt varmluftsaggregat. Detta utrymme murades igen med tegel mot kyrkorummet. Överljuset behölls men ytterdörrarna ersattes med en branddörr av stålplåt. Belysningen elektrifierades. Korfönstrens innanbågar försågs med katedralsglas istället för färgade glas. Konservator Olle Hellström stod för färgsättningen och rengjorde kormålningarna. Kyrkan återinvigdes 6 oktober 1963. 1967 renoverades kyrkan utvändigt.
1983 renoverade Tostareds kyrkorgelfabrik Söderling-orgeln. 1992 fick kyrkan fondpengar till reparations- och underhållsarbete. Taket renoverades med lagning av undertaket och omläggning till tvåkupigt tegel på norra sidan. Takfallen hade två olika tegel: i söder tvåkupigt standardtegel, i norr ett enkupigt ovanligt tegel. Det var en form av vingtegel, strängpressade med klackar, kallat holländskt tegel och tillverkat enligt uppgift vid 1900-talets början. Samma typ av tegelpannor låg på boden på kyrkogården norr om kyrkan. Under tegelpannorna låg fyra lager träspån. Man ville byta den ovanliga tegeltäckningen eftersom många av pannorna var naggade i hörn och kanter på grund av frostsprängning och därför ej höll tätt. Länsmuseet beklagade bytet men takpannorna var onekligen uttjänta. Samma typ av taktegel kan beskådas på kyrkstallet i Hällstad och som nytillverkat på kyrk- och ekonomibyggnadstaken i Södra Vings kyrka.