Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster FALKÖPING KARLEBY 37:1 - husnr 1, KARLEBY KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

KARLEBY KYRKA (akt.)
1995-10-10
Historik
Historiken kompletterad vid inventeringen 2001:
KARLEBY KYRKA - Den nuvarande kyrkan uppfördes 1839 på samma plats som det funnits en tidigare stenkyrka från 1100- eller 1200-talet, ombyggd och utvidgad 1755. Enligt ritningar från 1834 handlar nybyggnaden om tornuppförande och tillbyggnad med två fönster. Då inga undersökningar har genomförts vet man inte huruvida murar från den tidigare kyrkan kvartstår. Från den tidigare kyrkan återstår altaruppsatsen från 1700-talet, ett krucifix samt en medeltida dopfunt av sandsten.
1909-1910 genomfördes en renovering som innebar att kyrkan putslagades och målades utvändigt, solbänkarna byttes till nya av kalksten och taket renoverades men det gamla teglet behölls. Invändigt lades nya trägolv in i långhuset, sakristian och läktaren medan vapenhuset fick nytt stengolv. I vapenhuset byggdes ett vindfång, två nya kaminer sattes in, sakristian fick en ny dörr in till kyrkorummet och nya bänkar, utan dörrar, tillverkades för långhus och orgelläktare. 1931 spacklade man igen långhusets trätak och täckte med juteväv som målades. 1939 installerades en ny ångvärmeledning (lågtrycks-) i kyrkan vilket innebar ett pannrum under sakristian byggdes och två kaminer togs bort. 1952 elektrifierades kyrkan.
En större restaurering genomfördes 1968-69 efter förslag av Anders Ekman. Vid dessa arbeten putsades tornet om och resten av kyrkan putslagades och målades om med silikatfärg. Det södra vindfånget och nedre delen av tornspiran täcktes med kopparplåt, solbänkarna byttes återigen (genomfördes?) och alla kyrkans fönster fick nya, kopplade bågar med antikglas. Invändigt målades hela kyrkan om i en ny färgsättning. Nya innerdörrar sattes in mellan vapenhuset och långhuset samt i det södra vindfånget. Korgolvet och mittgången, som tidigare var belagd med cementplattor, fick nytt golv av kalksten. Korgolvet förlängdes åt väster, korbänkar togs bort, ett nytt altare i kalksten sattes in och altarringen kortades av. Bänkinredningen byggdes om och glesades ut. Under bänkarna placerades konvektorer. Bänkinredningen, som tidigare var placerad i fyra bänkkvarter med korsgång fick nu ett helt kvarter i norr. Trägolvet under bänkkvarteren slipades och hårdlackades. I väster togs tre par bänkar bort och skärmväggar av laserad furupanel sattes upp under läktaren för att tillskapa kapprum och samlingsrum. I vapenhuset, som tidigare hade två trappor till andra våningen, togs den ena trappan bort och en ny byggdes invid det sydvästra hörnet av långhuset som en direkt uppgång till orgelläktaren.
Vid 1968-69 års restaurering fick vapenhuset nytt stengolv samt ett nytt tak av slätspåntade brädor och en taklist. På läktaren togs de åtta läktarbänkarna bort, till förmån för lösa stolar, när golvet byttes och fick två gradänger. Sakristian fick en ny ytterdörr och ny skåpsinredning, en toalett inreddes och pannrummet under sakristian byggdes om, bland annat med en ny ingång. Den äldre pannan byttes mot en ny oljepanna. Under den kvarvarande trappan i vapenhuset byggdes toalett och städskrubb. Vid renoveringen "färgrenoverades" altaruppsatsen, predikstolen och krucifixet utav konservator Olle Hellström. Dopfunten som tidigare varit täckmålad frigjordes från färglager. Även orgeln renoverades utav musikdirektör Nils- Olof Berg.
1985 renoverades kyrkan invändigt genom att det spåntade trätunnvalvet togs fram och målades samt att väggarna putslagades och målades. Sakristian och vapenhuset målades med latexfärg. 1988 nyputsades kyrkan med kalkputs och förslag lades på att eventuellt byta ut solbänkarna. 1997 togs färgskikten från 1985 bort i vapenhuset och sakristian, väggarna putsades om och målades.