Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND ATLINGBO KYRKOGÅRDEN 1:1 - husnr 1, ATLINGBO KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

atlingbo kyrka (akt.), ATLINGBO KYRKA (akt.)
2008-01
Historik
Kyrkans byggnadshistoria
Atlingbo kyrka är - med undantag av sakristian - i sin helhet uppförd under medel-tiden. Kyrkans äldsta delar är koret och absiden, vilka kom till vid en byggnads¬etapp i början av 1200-talet som ersättning för en äldre, romansk stenkyrkas korparti. Grundresterna av denna äldre kyrkobyggnad – från 1150-talet – påträffades under golvet i kyrkan vid en restaurering 1956-57. En uppgift i Gutasagan om att Atlingbo skall ha varit den äldsta kyrkan i medeltredingen gör antagligt att även denna nu försvunna kyrka haft en företrädare, i så fall en träkyrka från 1000-talet.
Det nuvarande långhuset och tornet (med inclusoriet) byggdes i slutet av 1200-talet. Tornet fullbordades aldrig på höjden. Sakristian tillfogades åren 1800-01. Ursprungligen täcktes av allt att döma alla kyrkans yttertak med bräder.
Av utvändiga förändringar sedan byggnadstiden kan förutom nybyggnaden av sakristian med sockenmagasin i våningen över nämnas att vattentaken sänktes och belades med tegel under en period på 1800-talet med början 1830. Tornhuven nybyggdes 1878 efter modell av den gamla.
En omfattande re¬staurering utfördes 1956-57 efter förslag av länsarkitekt Olle Karth, Visby. Tornhuven reparerades och de handslagna 1800-talsteglen på taken byttes ut mot nya, maskintillverkade tegel från Heby tegelbruk. Också takspånen på sakristian byttes mot tegel. Den utvändiga putsen förnyades i stor utsträckning och hängrännor av trä sattes upp på tornet (västra sidan) och på långhusets södra takfall. Nya portblad tillverkades för portalerna. Samtidigt gjordes omfattande invändiga arbeten. Väggar och valv nyputsades, golvet lades om, bänkinredningen ändrades och målades, läktaren revs ut och ett nytt orgelpodium byggdes. Dopfunten flyttades till långhusets nordöstra del, och elbelysning samt ett vattenburet uppvärmningssystem med pannrum i sakristian installerades.
De senaste restaureringarna
1997 genomfördes en utvändig restaurering, arbetena omfattade reparation av tornhuven. Fasaderna rengjordes, putslagades och kalkades. Samtliga takfall lades om och en ny åskskyddsanläggning monterades. Stendetaljerna sågs över med undantag av portalerna, som konserverades i ett senare skede.
Inventarier
Kyrkans mest värdefulla inventarier är dopfunten från 1100-talet samt altartavlan, altarskranket och predikstolen från 1600-talet.