Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LILLA EDET KYRKEBY 9:1 - husnr 1, VÄSTERLANDA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

VÄSTERLANDA KYRKA (akt.)
2000-11-09
Historik
VÄSTERLANDA kyrka är av medeltida ursprung och hade ett rektangulärt långhus med smalare, lägre kor till en början. Troligen stod kyrkan oförändrad fram till 1671 då den förlängdes åt väster omkring sju meter. 1704 genomfördes den för medeltidskyrkor vanliga förändringen att långhuset förlängdes åt öster och det gamla koret revs och ersattes med en tresidigt kor. 1728-33 bemålades innertaket av Christian von Schönfelt. Detta försvann emellertid redan omkring år 1809 i samband med en renovering då innertaket byttes ut i sin helhet.

Mellan 1782 och 1913 var Västerlanda kyrka tillsammans med närliggande Hjärtums kyrka patronatskyrkor till innehavaren av Ströms säteri (Hjärtums socken), som under den tiden var en av Bohusläns största jordegendomar. Patronen ansvarade då för underhåll av byggnaderna, men i praktiken kom det att innebära en period av förfall för kyrkorna.

Enligt uppgift fanns ett vapenhus i väst och ett i söder under 1700-talet och ända fram till 1896-97, då ett omfattande om- och byggnadsprojekt företogs under ledning av arkitekt Adrian Crispin Peterson. Ett torn tillbyggdes i väster och långhusets västra mur revs och byggdes upp på nytt i tegel, i förband med tornet. Tre nya fönster togs upp och de befintliga fönstren förstorades väsentligt. Invändigt genomfördes en förvandling i historiserande stil. Kyrkorummets väggar kläddes med träpanel, trätunnvalvet försågs med kassettindelning, den gamla bänkinredningen ersattes med en ny och altaruppsats och predikstol målades om.

Kring 1932 installerades elektrisk belysning i kyrkan.

Interiören fick sin nuvarande utformning vid en genomgripande renovering 1954-55, som syftade till att delvis återställa kyrkorummet till det utseende det hade före den föregående renoveringen. Arkitekt Knut Nordensköld anlitades vid 1940-talets slut för att genomföra projektet. Arbetena kom emellertid att utföras först 1954-55 och då i regi av arkitekt Georg Rudner, eftersom Nordensköld avlidit. Väggpanelerna togs ner liksom kassetterna i taket och väggarna putsades. I koret uppfördes en vägg för att skilja sakristia och skrudkammare från kyrkorummet och i korets södra vägg upptogs ett nytt fönster. Utöver detta ombyggdes läktaren, äldre bemålning på altaruppsats och predikstol togs fram och ny bänkinredning tillkom, liksom nytt altare och ny altarring. Samtliga fönsterbågar av trä nytillverkades och elektrisk värme samt ringanordning installerades. Exteriört putsades väggarna om och kalkades och taket över långhuset, som var täckt med plåt, belades med skiffer. På tornet tog man bort fialerna.

År 1971 byggdes orgelverket om av John Grönvall. Någon gång under 1980-talet togs tre bänkrader bort på båda sidor om mittgången för att skapa utrymme för bokbord med mera. Alla elektriska installationer byttes ut år 2000 då även äldre radiatorer ersattes med bänkvärmare och en manöverpulpet tillkom bakom nedersta bänkraden på södra sidan.

År 2002 putsades tornet om och avfärgades med silikatfärg. Torntakets fjälltäckning lades om och rötskadade delar byttes ut.

Arkiv och litteratur: Antikvarisk-topografiska arkivet. Regionmuseum Västra Götalands topografiska arkiv. Wadell, Maj-Brit (1968): "Hjärtum och Västerlanda. Sveriges kyrkor volym 122". Riksantikvarieämbetets byggnadsregister. Informationsblad från kyrkan. Muntlig källa.