Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GRÄSTORP FLAKEBERG 1:25 - husnr 1, FLAKEBERGS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

FLAKEBERGS KYRKA (akt.)
1992-03-08
Historik
Redan på 1870-talet upplevdes den gamla förfallna kyrkan som för trång för den under seklet markant ökade befolkningen. En reparation och utvidgning med torn tycktes kunna bli minst lika dyr som en nybyggnad, varför det sistnämnda valdes. 1893 fastställdes en ritning av Gustaf Pettersson på en rymlig nygotisk salkyrka. Bygget utfördes åren 1898-99 under ledning av Johannes Larsson från byggmästarsocknen Varola, vilken uppfört flera kyrkor i landskapet. Av inredningen från uppförandet återstår främst predikstol och altarring. 1909 införskaffades en orgel från Olof Hammarberg i Göteborg.
1937 grävdes ett pannrum för indragning av värme i kyrkan. Vid detta tillfälle påträffades en jättegryta som iordningställdes med inhägnad och trappa. 1942 framtogs de ursprungliga färgerna på altaruppsats och predikstol.
1952 företogs en genomgripande renovering av kyrkorummet efter ritningar av arkitekt Axel Forssén i Skara, vilken till stor del skapat många av de kyrkointeriörer landskapet idag har. Korets skrank och sakristian därbakom togs bort för att framhäva rummets rymd. Till följd av motljuset igensattes korets sydfönster med en träfiberplatta. En ny sakristia uppfördes vid korets östvägg. Innertaket isolerades i hela kyrkorummet. I långhuset lades träfiberplattor mellan åsarna, medan korets likaså synliga takstol helt kläddes in i dessa. Alla fönster försågs med innerbågar av trä med antikglas och blyspröjs. Det "oroliga" läktarbröstet ersattes med ett enklare och hela läktaren sänktes och tillbyggdes framåt. I öster togs några bänkrader bort för att ge plats för kör. Taket under läktaren fick en ny beklädnad med slätspont. Bänkarnas gavlar ansågs vara "av synnerligen orolig och banal form", varför de byttes, liksom skärmarna. Sitsarna justerades och fotbrädor insattes. Interiören fick en ny diskret färgsättning i grått, ljusblått och tegelrött. Väggarna kalkmålades, tak, fönster, dörrar och övrig inredning oljemålades. Det är i mycket detta kyrkorum som möter besökaren idag. Vid detta tillfälle drogs även elektricitet in i kyrkan och orgeln fick ett nytt verk.
På 1970-talet började församlingen uppleva kyrkan som för stor och en läktarunderbyggnad började diskuteras. 1985 byggdes förberedelserum och kapprum in under läktaren. Samtidigt togs vapenhusets plastfärg bort och vitkalkades istället. Nya dörrar sattes in till läktaren för bättre isolering. 1987 installerades en toalett i kapprummet. 1990-91 företogs omfattande exteriöra reparationer. Putsen lagades och kalkades. Tornets plåttak och brädfodring reparerades. Fönstrens gjutjärnsbågar och ljudluckorna målades. Tornets hjulkors reparerades, medan röstenas fick nytillverkas p.g.a. rost. 1997 anordnades en liggande textilförvaring för de värdefulla mässkläder som skänktes av Ulrika Eleonora 1731.