Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TRANÅS TELLUS 2 - husnr 1, NORRA VEDBO HÄRADS TINGSHUS

 Byggnad - Beskrivning

NORRA VEDBO HÄRADS TINGSHUS (akt.)
Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, BYGGNADSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Norra Vedbo härads forna tingshus är beläget vid Svartåns östra strand, strax utanför Tranås centrum . Det är en slottslik, spritputsad och gulmålad tegelbyggnad med sockel av granit. Listverk och fönsteromfattningar är slätputsade i vitt. Tingshuset, vars formspråk närmast beskrives som jugend-barock, har ett högrest mittparti med kupoltak som kröns av en öppen takryttare med tingsklocka. De två lägre sidorisaliterna har också plåttäckta kupoltak. Frontfasaden vetter mot Svartån i väster och ovanför den centralt placerade huvudentrén höjer sig taklisten i en rundad frontespis med ett urverk. Till porten leder en ståtlig dubbeltrappa, portalen är av sandsten och massiva trädörrar leder in i tingshusets entréhall. I portalens överstycke finns idag (1998) texten "MUSIKSKOLA". På baksidan i öster syns tingssalen skjuta ut i en tvåvåningsbyggnad som avslutas av en rund absidform.

Väl i entréhallen leder ett par trappsteg upp mot tingssalen. Ovan trappan höjer sig en valvbåge som bärs upp av stenkolonner. Motivet återfinns i arkitekten Lars Kellmans tingshus i Jönköping, Lidköping, Skara och Hallsberg.

Tingssalen används som konsertsal för musikskolan, men har kvar sin form, väggbeklädnad och podium från tingshustiden. Rummet är högt och ljust med fönster både i absiden och i långsidorna. Några möbler från tingstiden finns inte bevarade. Podiet är på sedvanligt sätt placerat framför fönstren och nedanför detta finns två dörrar mot var långsida vilka leder ut till de lägre "sidoskeppen". Väggarna i salen är klädda med bröstningspanel i trä med speglar. Arkivet låg på entréplanet och i källaren fanns häktesceller. Enligt Riksantikvarieämbetets inventering tillkom ny inredning i tingssalen 1957.

Tidigare rymde huset på bottenvåningen förutom tingssal med förhall även särskilda dag- och sovrum för häradshövdingen och tingsnotarien, arkiv och kanslilokaler, rum för åklagare, vittnena parterna och allmänheten. På övre våningen fanns två sovrum och samlingsrum för nämndemännen, två rum för åklagarna samt bostad för tingshusvaktmästaren om två rum med kök. I källarvåningen fanns förvaringsrum och anordningar för centraluppvärmning av hela byggnaden samt häradshäktet med tre celler, vaktrum och fånggård utanför. I det lilla tornet hängde en klocka. Ovanför ingången uppsattes i fasaden ett ur, som en av åklagarna hade skänkt till tingshuset 1941. Valvet finns kvar, likaså tingsklockan som är placerad i husets mellersta torn.

I Riksantikvarieämbetets arkiv, ATA, finns åtta foton av exteriören arkiverade från inventeringen 1971

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-03-27