Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VADSTENA HOV 10:5 - husnr 1, MANGÅRDSBYGGNAD

 Byggnad - Beskrivning

MANGÅRDSBYGGNAD (akt.)
Historik
Manbyggnaden – Gården har en karaktäristiskt smal parstuga i två våningar typisk för äldre bondgårdar på östgötaslätten. Byggnaden uppfördes under 1700-talet som enkelstuga med murstock utmed ena långsidan. Den byggdes sedan till med en våning och under mitten av 1800-talet byggdes den till ytterligare till en parstuga i två våningar. Möjligen kan en stock som märkts 1776 datera den första påbyggnadsfasen.

Taket är täckt med enkupigt och handslaget tegel som ligger på öppen läkt understruket med kalkbruk. Vattbrädor och vindskidor är rödtjärade. De båda skorstenarna är murade i tegel med lätt utkragade krön. Skorstenarnas avslut och genomgången i taket försågs 2008 med galvaniserad plåt. Även hängrännorna är i galvaniserad plåt. Fasaden är en rödfärgad locklistpanel med breda brädor i fallande bredder och rundad locklist. Grunden är i obearbetad fogad fältsten. Huvudentrén har en ockragul inåtgående pardörr med speglar och profilerat dörröverstycke.

Den bakre långsidan har en utbyggd köksfarstu med pulpettak klätt med enkupigt handslaget tegel. Fasaden är en rödfärgad locklistpanel med vita knutar och köksdörren är en bräddörr klädd med liggande fasspontpanel.

Fönstren är i tvåluftsutförande med enkla brunmålade spröjs med beslag från 1800-talets andra hälft och 1900-talet. En båge i köksfönstret har 1700-talsbeslag. Vinden har spröjsade vitmålade fönster, ett enluftsfönster i den västra gaveln och ett lunettfönster i den östra gaveln.

Interiört har merparten av rummen vitlimmade brädtak och obehandlade brädgolv. Kökspisen med kåpa och bakugn är vitlimmad och den svarta vedspisen är av typ Husqvarna 727 med separat varmvatten reservoar. Kammaren, stugan och salen har breda vitlimmade rörspisar svarta smidesluckor. Kammaren på övre planet har en liten utsirad järnkamin från slutet av 1800-talet. Flertalet rum har tapetserade väggar av sen 1800- eller tidig 1900-talskaraktär. Kallvinden har dock obehandlade väggar och tak. Innerdörrarna varierar mellan enklare bräddörrar och mer påkostade fyllningsdörrar oftast med tre speglar. Dörrarnas lås och beslag är av varierande äldre typ, exempelvis kammarlås, klinklås med äggvred eller platta äggvred och smidda bandgångjärn.

KÄLLA: Beslut – Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Östergötlands län, 2009-06-23, Dnr 432-101-88