Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KÄVLINGE KÄVLINGE 35:11 - husnr 1, KÄVLINGE GAMLA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

KÄVLINGE GAMLA KYRKA (akt.)
2014-06
Historik
Kyrkobyggnaden
Gamla kyrkan i Kävlinge byggdes i slutet av 1100-talet, kanske på samma plats som en tidigare träkyrka. Den gavs ett tidstypiskt romanskt utseende med tvåkvadratiskt långhus och ett mindre fyrsidigt kor med absid. Murarna byggdes av gråsten med Höör-sandsten i bl.a. hörnkedjor, omfattningar och socklar. Kyrkan fick två entréer mot norr resp. söder. Innertaket byggdes som ett platt trätak, och yttertaken täcktes av bly.

Under senare hälften av 1200-talet täcks koret med ett kryssvalv. På 1300-talet välvs även långhuset med kryssvalv, som ersätter träinnertaket. Korets takstolar dateras till 1350-talet och har förmodligen tillkommit i samband med valvslagningen. Långhusets takstolar bär, liksom korets, spår av olika lagningar, men de äldsta delarna är troligen från kyrkans byggnadstid. Absiden förses med kalkmålningar runt 1325-1350, liksom ca 1500, då även koret och långhuset dekoreras av Lilla Harrie- gruppen.

Under 1300-talet uppförs först ett vapenhus vid den norra ingången, och därefter ett vapenhus vid den södra. Utformningen ansluter till långhus och kor med romanska fönster, vitputsade murar, synlig naturstenssockel och tegeltak.

Kyrkans västtorn byggs under 1400-talet i samma bredd som långhuset. Tornet uppförs i marksten. De olika våningarna avskiljs med träbjälklag, förutom ovan bottenvåningen där ett kryssvalv slås. Det har ersatts av ett träbjälklag vid något tillfälle.

Det södra vapenhuset rivs under senare hälften av 1600-talet. Runt sekelskiftet 1600-1700 ersätts blytäckningen på tornet och långhusets norra sida med tegelpannor.

1728 muras den södra entréportalen igen. 1734 tas en bred, rundbågig öppning upp mellan tornet och långhuset, och tornets bottenvåning görs om till en del av kyrkorummet. Tornets sydvästra hörn byggs om 1785, och 1779 tas ett fönster upp i absiden.

1852-53 renoveras taken på nytt. En tornportal byggs i väster, och långhuset och koret får dagens fönsteröppningar. Vapenhusets nuvarande taklag byggs om under 1800-talets senare del eller tidigt 1900-tal. 1860 tas en dörröppning upp i absidens östra sida. 1882 muras den östra långhusgaveln om med tegel.

1897 byggs Korsbackakyrkan, och Gamla kyrkan överges. Kyrkan avkristnas och används därefter som gravkapell, men också som brandstation och sädesmagasin.
1954-57 genomförs en omfattande renovering och iståndsättning under ledning av domkyrkoarkitekt Eiler Graebe. Utvändigt ordnas en ny uppgång till tornet, yttertaket tätas och hörnkvadrar och rundbågsfriser friläggs från puts. Absiddörren muras igen och ersätts av ett mindre fönster med dekormålat glas. Invändigt läggs nytt golv av marktegel, fönstren byts ut och kalkmålningarna tas fram. En del av tornets bottenvåning avgränsas för förvaring. El-, värme- och belysningsanläggning installeras och flertalet fasta inventarier renoveras. Bänkinredningen byggs delvis om. Kyrkan återinvigs 1957 av Anders Nygren, dåvarande biskopen i Lunds stift.

1985 installeras en wc i vapenhuset. 1994 repareras taket över långhuset. Absidtaket gjuts om i bly och dess takstomme byts ut. Det gamla taklaget flyttas till Lunds Universitets Historiska Museum.

2005 genomförs en renovering under ledning av Hegelund& Marsvik arkitekter. Alla fasader omputsas med kalkspritputs och avfärgas med vit kalk. Avvattningssystemet ses över, rötskadat takvirke byts ut och utvändiga detaljer i natursten konserveras.