Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND HEJDEBY KYRKOGÅRDEN 1:1 - husnr 1, HEJDEBY KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Hejdeby kyrka (akt.), HEJDEBY KYRKA (akt.)
2009-01
Historik
Hejdeby kyrka är i sin helhet byggd under en period av ca femtio år under medeltiden. Kyrkans äldsta delar är koret och absiden, vilka anses vara uppförda i början av 1200-talet. Långhuset kom till ett kvarts sekel senare, och den yngsta byggnadsdelen  tornet  tillfogades vid mitten av århundradet.
Kyrkan har undergått få utvändiga förändringar sedan byggnadstiden. 1839 ersattes kyrkans ursprungliga, pyramidformade tornhuv av en lanternin, vilken redan 1883 byttes mot en åttkantig huv av traditionell gotländsk modell. Koret hade sannolikt ursprungligen ett faltak, vilket på 1700-talet byttes mot tegel. Likaså har långhuset under en stor del av vårt århundrade (fram till 1970) varit spåntäckt.

De senaste restaureringarna
Den senaste utvändiga och invändiga re¬staureringen utfördes 1997-98 efter förslag av arkitekt Jan Utas, Gotlands fornsal, med Byggnadshyttan på Gotland som entreprenör. Kalkbruksskiktet från 1970- talet avlägsnades och samtliga fasader, glugg- och fönstersmygar putsades med rent kalkbruk och vitkalkades. Naturstensytorna tvättades med högtryckstvätt samt foglagades. Fönstersnickerierna kittades och målades om. Portbladen tätades med lammull och åskskyddsanläggningen kompletterades.

Invändigt foglagades golvbeläggningen av kalkstensflis och korvinden fick ett nytt plankgolv för förvaring av föremål. Stegar och inspektionsbryggor kompletterades med handledare, och belysningen på vindarna kompletterades.