Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster STOCKHOLM DJURGÅRDEN 1:38 - husnr 9001, GV DOCKAN

 Byggnad - Beskrivning

GV DOCKAN (akt.), STORA DOCKAN (akt.)
Historik
År 1918 köpte staten Beckholmen för Marinförvaltningens räkning och ön blev en del av Stockholms Örlogsvarv. Ytterligare en docka, stor nog att rymma de större pansarskeppen började genast planläggas. Dockan med tillhörande pumphus (513) byggdes mellan år 1923 och 1926 och invigdes år 1927 av kung Gustav V, som gett dockan dess namn. Den nya dockan förlades väster om de tidigare torrdockorna på platsen för ett antal äldre verkstads­ och förrådsbyggnader och magasin, vilka revs. Den är uthuggen i västra kanten av den ursprungliga bergsknallen, men har genom utfyllnad med bergmassorna ett stort flackt område väster om sig som används för den moderna verksamheten och avsevärt ökat holmens ursprungliga yta. Dockan förlängdes åren 1944-46 för att fä kapacitet även till de stora kryssarna. GV-dockan är idag 180 m lång och 25 m bred.

Finnboda varv, som disponerade de äldre dockorna, använde periodvis GV-dockan även under den militära tiden. Efter att marinen år 1969 flyttade sin verksamhet till Muskö kunde varvet fritt använda samtliga tre dockor. Finnboda varv lämnade Beckholmen 1984 och verksamheten övertogs av ett nybildat reparationsvarv.

Dockan, utsprängd ur berget, har en kantskoning av huggna naturstensblock. Området mellan och intill de båda portlägena är klätt med natursten medan dockan i övrigt har betonggjutna sidor under kantskoningen. De betonggjutna sidorna är av varierande höjd och ansluter neråt direkt till naturberget. Dessa delar - kantskoning, sidornas stenbeklädnad samt naturberg - är troligtvis enligt ursprungligt utförande, liksom installationer. Bottenplattan har däremot genomgått omfattande förändringar, bl.a. har plattan renoverats och flera gropar och rännor gjutits igen. De utskjutande partierna runt portarna utgörs av en delvis stenklädd betongkonstruktion som byggts innanför en f'angdamm av betong. Pumparna är nedsänkta i ett bergschakt och mynnar i en betongkonstruktion vid havsytan. Av de ursprungliga kölblocken längs botten finns endast ett av sidoblocken bevarat, dock ej i funktion. GV-dockan har ett yttre portläge som om det kunde användas skulle förlänga dockan med ca 10 m.