Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster BORÅS HULTABACKE 1 - husnr 1, HULTA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

HULTA KYRKA (akt.)
1995-06-08
Historik
Kyrkan invigdes 1966 och skulle vara ett provisorium för Hulta och Hässleholmens stadsdelar tills permanenta kyrkor uppförts. Till en början samlades man till gudstjänst på Hulta i ett före detta skolhus, som invigts 1939 till församlingshem. När detta skulle rivas kring 1965, för att ge plats åt bensinstation och motell, började man planera för en egen kyrka. Man diskuterade att förlägga den likt Trandared i ett hyreshus, men eftersom det dels kunde förskjuta byggandet av en önskad fristående kyrka och dels fanns dåliga erfarenheter i Trandared av detta arrangemang, så övergavs idén. Stadsdelen Hulta skulle vara utbyggd omkring 1970 och hysa cirka 14 000 personer. Förslaget blev istället en vandringskyrka, en nymodighet som man börjat bruka i Göteborgs nya förorter. Förslaget godtogs och kyrkan anlände 1966 och placerades på en tomt utan bygglov, eftersom den inte var avsedd för stadigvarande bruk. Den var tänkt att vandras vidare till Almenäs. Av samma anledning granskades ej heller förslaget av Byggnadsstyrelsen.
Vandringskyrkan var en i element fabrikstillverkad, monteringsfärdig och demonterbar liten kyrka, 12 x 5 meter, som var tänkt att brukas i stadsdelen tills en permanent kyrka stod klar. Den skulle tåla åtminstone fem flyttningar enligt tillverkaren (Öresjös sektionshus AB, Småland). Ju fler som anslöt sig desto billigare kunde serien tillverkas. En snabb och billig lösning, max 150 000 kronor skulle den kosta. Olika typer fanns, men den föreslagna hade traditionella drag av basilika med smalt kor invändigt, markerat på utsidan med en utskjutande vägg. Koret och sidoskeppen kunde avskärmas vid mindre sammankomster. Kyrkan levererades fullt monteringsfärdig och målad med VVS och el. Uppförandet skulle endast ta några dagar, då de fyra hörnelementen sammanfogades med bjälklags- och takelement, samt väggelement för korvägg och entrésidan. I "vapenhuset" fanns ett litet kök på ena sidan och toaletter och förråd tillgängligt utifrån på andra sidan. Söder om koret fanns rum för sakristia och väster om koret ett förrådsrum. Arkitekter var Torsten Hansson och Per Persson, Göteborg.
Hässleholmen fick en stadigvarande kyrka med församlingshem 1974. Hulta kyrka hade byggts till med ett församlingshem 1972 och därmed permanentat vandringskyrkan. 1974 fick man den altartavla och det altare man än idag har i koret. Det bekostades av kyrkliga sykretsen.
Kyrkans pentry är idag ett kontor och väntrum, eftersom kök inreddes i församlingshemsdelen, vilken i sig förbinds med kyrkan via det utrymme som förut var sakristia. Utöver dessa rockader har inga större ingrepp gjorts. Konstruktionen har idag brister ibland annat i ventilationssystem och en dålig isolering av bjälklag och väggar. Konstruktionen gör problemen svårlösta. Markförhållandena är dåliga med vattensamlingar bakom och under huset från berget. Kyrkan har ett provisoriskt byggnadslov. Byggnaden har bedömts klara sig till sekelskiftet 2000 för att sedan ersättas av en ny kyrka. Den hittillsvarande kyrkans framtid diskuteras för närvarande.