Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster BENGTSFORS BILLINGSFORS 9:1 - husnr 1, BILLINGSFORS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

BILLINGSFORS KYRKA (akt.)
1994-09-30
Historik
Komplettering vid inventeringen 2003:

Kyrkan är uppförd av timmer 1761-63 med långhus i öst-västlig riktning och vidbyggd sakristia i öster. Koret i långhusets östra del är rakt avslutat. 1823 tillkom västtornet och 1991 förlängdes långhuset åt väster på tornets södra och norra sidor.

Billingsfors bruk kom att anläggas på gränsen mellan socknarna Steneby och Laxarby. Enligt uppgift planerade en av grundarna till bruket, Nils Kock, tidigt att uppföra en brukskyrka. År 1758 fick Kocks efterträdare Leonard Magnus Uggla tillstånd från domkapitlet i Karlstad att varannan söndag hålla gudstjänst i Billingsfors, vilka förrättades i en sal på Billingsholms herrgård. 1761 bildades Billingsfors bruksförsamling och 1763 var kyrkan färdig att tas i bruk. År 1775 uppfördes en klockstapel. 1823, under en period av goda år för bruket, restaurerades och tillbyggdes kyrkan, delvis på bekostnad av Carl Fredrik Uggla, son och efterträdare till Leonard Magnus. Västtornet ersatte klockstapeln, kyrkan kläddes med panel och vitmålades. Interiört målades draperimålningar kring fönstren och kring porträtten av sina föräldrar som Carl Fredrik skänkte till kyrkan. 1872 upphörde Billingsfors bruksförsamling men kyrkan kom att förbli i brukets ägo. Åren 1762-1868 fanns en särskild tjänst som brukspredikant (kombinerad med skolmästarsyssla). Åren 1872-1902 tycks gudstjänster förättats varannan söndag av präster från Steneby och Laxarby. 1902 upphörde detta och kyrkan var stängd förutom vapenhuset som användes som likbod. 1903 skadades tornet av en kraftig storm. 1918, samma år som ägarbilden till bruket förändrades, renoverades kyrkan och återinvigdes. Tornet lagades och kyrkan fick ny panel. Interiört lades bl a ett nytt golv av trä och draperimålningarna från 1823 övermålades.

1942 tillsattes åter en speciell brukspredikant och under de goda åren som följde efter kriget genomfördes en större renovering av kyrkan 1951. Till grund för renoveringsarbetena låg handlingar av arkitekt Gustaf Clason, Kungliga byggnadsstyrelsen, bearbetade av byggnadsrådet Ragnar Hjort. Ritningarna gjordes redan 1942 men medel beviljades inte förrän 1951 av den dåvarande företagsledningen. Vid den delvis återblickande renoveringen 1951 tillkom mycket av kyrkorummets nuvarande inredning, färgsättning och dekormåleri. Altaruppställningen förändrades då predikstolen ovan altaret ersattes av kyrkans nuvarande predikstol. Samtidigt flyttades ett förgyllt kors från altaret till södra korfönstret och altartavlan insattes. I koret och mittgången ersattes trägolvet av ljusa skifferplattor och på väggarna utfördes dekorationsmålningar för att bl a efterlikna draperimålningarna från 1823, vilka tagits bort 1918. Bänkarna behölls men byggdes om och ny elvärme, bl a bänkvärmare installerades.

1981, i samband med en företagsförändring, övertogs kyrkan av Steneby församling. Billingsfors var då en av landets sista privatägda brukskyrkor. 1991 genomfördes en större renovering under ledning av arkitekt Janne Feldt, Skanark arkitektkontor, Karlstad. Kyrkan tillbyggdes genom att långhuset förlängdes på båda sidor om tornet. I de nya utrymmena förlades en särskild handikappentré, brudkammare, toalett, personalutrymmen och förråd. Skiffertaket lades om, fasaderna målades och fönstrens ytterbågar byttes. I kyrkorummet togs bänkarna under läktaren bort och en ny läktartrappa byggdes.