Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND BUNGE KYRKOGÅRDEN 3:1 - husnr 1, BUNGE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Bunge kyrka (akt.), BUNGE KYRKA (akt.)
2015-01
Historik
Kyrkans byggnadshistoria
Kyrkans äldsta byggnadsdel – tornet uppfördes i början av 1200-talet i anslutning till en romansk kyrka som sannolikt är från 1100-talet. Grundmurar till denna byggnad påträffades vid två restaureringar på 1900-talet. Tornet hade förmodligen också som uppgift att skydda bygdens folk. Om behovet att skydda sig vittnar även kyrkogårdsmuren med sina skyttegluggar och nischer. Från tidigt 1200-tal är korportalen och från mitten av århundradet ändrades tornets västportal.
I början av 1300-talet uppfördes ett nytt större gotiskt kor och långhus under ledning av anonymmästaren Neo Iconicus. Från den gamla byggnaden återanvändes nordportalen och sakristiportalen. Möjligen uppfördes även sakristian vid detta skede. Både glas- och muralmålningarna utfördes på 1300-talet.
I mitten av 1800-talet gjordes en restaurering då yttertaken sänktes till nuvarande nivå. En omfattande restaurering utfördes 1916-18 då bl.a. muralmålningarna togs fram och konserverades av C. W. Pettersson. Ursprungsfärgen på togs fram på delar av inredningen. Golvet bröts upp och murarna till en äldre kyrka hittades.
En omfattande restaurering genomfördes 1971 under ledning av arkitekt Leif Olsson då bl.a. taken lades om, fasaderna rengjordes och avfärgades. Portalerna konserverades, rengjordes och tätades. Väggar och valv rengjordes och muralmålningarna konserverades. Inredningen rengjordes och originalfärg togs fram. I samband med att golvet skulle läggas om gjorde man en ”total” utgrävning och man fann grundmurarna till den gamla kyrkan intakta.
De senaste restaureringarna
Kyrkans yttre renoverades 1987 med Riksantikvarieämbetet som projektansvarig. Taken reparerades, tornhuven byggdes om. Åskskyddet kompletterades. Fasaderna putslagades och avfärgades. Glasmålningen konserverades. Stödpelaren omfogades och försågs med flistak.
1993-94 genomfördes en inre restaurering som bl.a. innebar att vägg- och valvmålningarna konserverades av konstnär Harald Norrby. Putsen lagades och värmesystemet kompletterades.