Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LAHOLM VÅXTORP 7:4 - husnr 1, VÅXTORPS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

VÅXTORPS KYRKA (akt.)
1997-03-24
Historik
Våxtorps kyrka är av medeltida ursprung från 1200-talet och präglas exteriört av medeltida byggande och nygotik. Den enskeppiga salkyrkan uppvisar med sina trappstegsgavlar det danska inflytandet över kyrkobyggandet i Halland och har således en tydlig sydskandinavisk prägel. Närbelägna Vallens Gård har ägt större delen av södra Halland och har genom adelsprivilegierna bl.a. haft patronatsrätt över Våxtorps kyrka. Patronatsrätten upphävdes 1922.

Kyrkan är uppförd av sten och vitputsad. Taken är belagda med olika material. På tornet ligger kopparplåt, på västra vapenhuset ett enkupigt tegel och i övrigt är taken belagda med svart takpapp. Kyrkokroppen har ett rektangulärt långhus med trappstegsgavlar och en rak något indragen koravslutning. Sakristian, öster om koret, uppfördes 1875 efter ritningar av arkitekt Helgo Zettervall. Tornet i väster antas härröra från senmedeltid och fick sin nuvarande utformning efter en brand 1884-85. Kyrkan har ett mindre vapenhus vid tornets västgavel från 1875 och ett större på långhusets sydsida. Sistnämnda uppfördes vid medeltidens slut 14-1500 och fyller idag funktion som korsarm med bänkplatser. Mellan åren 1543-1884 fanns ett gravkor för närbelägna Vallens gård på kyrkans norra sida, men det förstördes vid ett åsknedslag 1884.

Interiört har torn, långhus och kor slagna kryssvalv och valvribbor av tegel och i långhuset och koret finns spår av medeltida målningar. Den nuvarande interiören präglas mycket av den restaureringsinsats som genomfördes under ledning av arkitekt Hakon Ahlberg 1925-26. Då flyttades bl.a. predikstolen till sin plats vid långhusets nordöstra hörn och försågs med ny fot och uppgång. Altaret och predikstolen renoverades. De främsta bänkraderna avlägsnades. En ny dörröppning upptogs till sakristian som försågs med vindfång och avdelades med en sk cloisong-vägg med dörrar och skåp. Kyrkans yttertak belades med tegel, varvid takstolen förstärktes. Bänkinredningen härrör från 1950-talet. Långhusets västra del ändrade karaktär 1975-76, då den befintliga orgeln med fasad installerades, efter förslag av orgelbyggare Nils Hammarberg, Göteborg. Vid tillfället revs orgelläktaren och en spiraltrappa till tornet uppfördes.

Inventarier som speglar kyrkans långa historia är bl.a: Altaruppsats vars två nedre parti, med en målning av nattvardens instiftelse samt skulpturen Kristi korsfästelse, antas härröra från 1500-talet. Brudbänk, Kista från 1601, Kista från 1772, dopfunt från 1700-talet (tillverkad av Tue Falck). En gravhäll (i renässans från 1543) med Bildeska och Krummedigska vapen (dåtida ägare till Vallen). Vallens gravvård, söder om kyrkan. Person- och lokalhistoriskt intresse Patronatsrätt M.M.) Predikstolen utförd av bildhuggare J.J Beckman, Göteborg 1752. Triangel använd vid ringning till gudstjänst på Axelvolds gård, där gudstjänst hölls efter branden tills dess kyrkan åter gick att bruka juldagen 1884.

Brand 1884: Tre kyrkklockor smälte. Orgeln och "hvad af värde som fans i kyrkans inre vordo räddade",
likaså predikstolen, altaret, brudbänk, offerkista, bänkar, fönster och golv samt övrigt av trä i kyrkans inre. Nu förstördes även Vallens gravhus på kyrkans norra sida vartefter kvarlevor i graven flyttades till en ny gravplats sydöst om kyrkan.

1958-62 Uppförande av Bårhus, förråd och ekonomibyggnad. Bårhuset ritades av ark Kurt Stenberg Halmstad.

1961 Utrotning av träförstörande insekter i inredning och inventarier. Anticimexbolagen.

1962 Invigning av nya kyrkogården ritad av Stadsträdgårdsmästare John Almberg, Halmstad samt av gravkapellet ritat av Kurt Stenberg, Halmstad. Våxtorps Kyrka Anna-Maria Eriksson m.fl.

1975-76 Installation av ny orgel och orgelfasad. Efter förslag av orgelbyggare Nils Hammarberg, Göteborg. För placering svarade ark Sven Brolid. Placerades i kyrkans sydvästra del, på golvet. Befintlig orgelläktare revs och en spiraltrappa till tornet installerades.

1975 Förändring av exteriör?? (Uppgift i byggnadsregistret)

1992 Sanering mot strimmig trägnagare på vinden och tornet. Sprutning av Permex E. Anticimex, Malmö (LA)

1989 Minneslund på Våxtorps kyrkogård, norra sidan. Efter förslag upprättat av Lennart Lundquist, Uppsala 1989.03.14. (LA)

1986 Brottsförebyggande åtgärder samt översyn av brandskydd (värdering av inventarier samt stöldmärkning), ALLSEC Konsulting. Förslag daterat 85.02.18. (LA)

1988 Konservering av altaruppsats. Konservator Anders Darwall
"Altaruppsatsen är ett mycket vackert Renässans-arbete. Olika tidsepoker kan konstateras. En enkel beskrivning: Nederst predellan som skildrar Nattvarden, däröver Krucifix med Maria och Josef. På var sida härom Korintiska kolonner med flätverk och baldakinmönster. Överst finns en bild som föreställer Kristi uppståndelse, denna utskuren i trä. Karl XII:s namnschiffer återfinnes allra överst". Utdrag ur konserveringsförslag. Rengöring, felaktiga retuscher avlägsnades, nytt bladguld lades där så behövdes, maskangripet trä behandlades mot mask, originalfärg kompletterades med ljusbeständiga retuscher. Hela baksidan behandlades med Polyetylenglykol 15000 + insektsmedel, "för att bli fast och tålig". (LA)

1988 Installation av ljudanläggning, Ingenjörsfirma Mentet, Helsingborg. (LA)


På kyrkans norra sida, långhusets mitt, har det legat ett gravkapell för Vallens räkning. Våxtorps kyrka, A-M mfl. S 9)

Ändring, ombyggnad 1988:
Skorstenen från kaminen i kyrkans bakre del påmurades för att skapa bättre drag. Valv och väggar tvättades med vatten och stålborste och ommålades med kalkfärg i tre-fyra strykningar. Fönster och dörrar ströks med linoljefärg.
Kyrkgångarnas cementplattor ersattes med att gångarna jämnades och putsades med cement och försågs med papp och linoleummattor. Predikstolen flyttades tillbaka till sin tidigare plats vid långhusets nordöstra hörn och försågs med ny fot och uppgång. Altaret och predikstolen, vilka var "anfrätta av mask" och "grovt påmålade", renoverades. De främsta bänkraderna avlägsnades för att skapa större utrymme framför altarringen. Golvet i koret höjdes och försågs med plankgolv. En ny dörröppning upptogs till sakristian och den bef. Dörröppningen höjdes. Sakristian avdelades med en sk cloisong-vägg med dörrar och skåp och försågs med vindfång. Kaminen i sakristian ersattes med ny uppvärmningsanordning. Golvet i sakristian 1 ¼ tums golvbräder, lades i nivå med korgolvet. Svarvade dockor sattes in i altarrundeln och knäfallet kläddes med läder. Östra korväggen avjämnades och putsades. Brädtaken i vapenhusen och "lilla kyrkan" överspändes med juteväv och målades 2 ggr i olja. Uppgången till tornet ändrades. Kyrkans yttertak belades med tegel, varvid takstolen förstärktes. Bänkarna var målade i "smutsgul ekimitation" och målades i grågrön färg och marmoreringar.

2001 Biskopsvisitation i augusti. I samband med detta nedtecknades en inventarieförteckning, förvaras på pastorsexpeditionen. (Uppgift enl. Kyrkvaktmästaren)