Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND BÄL KYRKOGÅRDEN 1:1 - husnr 1, BÄLS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Bäl kyrka (akt.), BÄLS KYRKA (akt.)
2009-01
Historik
Kyrkans byggnadshistoria
Bäl kyrka uppfördes i sin helhet under medel¬tiden. En föregångare till den nuvarande kyrkan anses ha uppförts redan under 1100-talets senare del, varav endast smärre partier återstår i kyrkans triumfbågsvägg.

Den nuvarande kyrkobyggnadens äldsta del är koret, vilket anses vara uppfört i början av 1200-talet. Långhuset och tornet byggdes vid slutet av samma århundrade. Tornet kom av allt att döma inte att fullbordas. I övrigt kan nämnas att kyrkogårdsmuren och de båda stigluckorna i densamma sannolikt härstammar från medeltiden.

Några andra förändringar än att ett fönster togs upp i tornet 1895 och en sakristia kom till på korets norra sida 1944 har inte gjorts på kyrkans yttre sedan byggnadstiden. Av viktigare underhållsarbeten under tidigare århundraden kan nämnas att tornhuven nybyggdes – sannolikt efter modell av den ursprungliga – år 1750, samt att koret och långhuset fick nya takstolskonstruktioner i början av 1800-talet.
De senaste restaureringarna

Den senaste utvändiga restaureringen utfördes 2001. Entreprenör var Byggnadshyttan på Gotland, projektör arkitekt Jan Utas, Visby. Plåtkappor byttes ut på tornet, klockdäcket reparerades, fasaderna tvättades, lagades och avfärgades. Socklarna rengjordes och fogades om, de blyspröjsade fönsterna restaurerades, korportalen tätades och en ny åskledaranläggning monterades. På vindarna kompletterades belysningen, räcken och vilplan.

Den senaste invändiga restaureringen utfördes 2002 med samma entreprenör och arkitekt som vid restaureringen 2001. Medeltida muralmålningar togs fram, valven rengjordes, lagades och kalkades, trägolven skurades med såpa och kalkstensgolvet foglagades. Mariaaltaret rekonstruerades och den fasta inredningen konserverades.