Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LEKSAND HALLEN 16:1 - husnr 2, SILJANSNÄS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SILJANSNÄS KYRKA (akt.)
2005-08
Historik
Näset i Siljans södra del var bebott redan under förhistorisk tid. Det kom dock att dröja länge innan en kyrka restes i bygden. Fram till 1800-talet hänvisades befolkningen här som i många grannbygder till de slitsamma båtfärderna till moderkyrkan i Leksand. År 1866 bildade Siljansnäs en fristående församling och ett år senare kunde uppförandet av en kyrkobyggnad påbörjas. Anledningen till uppförandet av den nya kyrkan var den kraftiga befolkningstillväxten inom Leksands pastorat, vilket redan två hundra år tidigare orsakat att Djura kyrka tillkommit på samma grunder.

Kyrkobyggnaden uppfördes vid Brattåkersholen, på slutningarna ovanför Byrviken och vid foten av det mäktiga Björkberget. I odlingslandskapet som utsträcker sig längs vikens strand trängs många byar och valet av plats för kyrkan blev inte problemfritt. Slutligen valdes en tomt i anslutning till byarna Backby, Björken och Näsbyggebyn.

Som arkitekt anlitades Ludwig Hawerman, en under perioden mycket produktiv arkitekt som även ritat bl.a. kyrkorna i Ore, Laxsjö och Boda samt Härnösands domkyrka. Till byggmästare valdes en lokal entreprenör Björk Anders Jonsson från Vikarby. Siljansnäs kyrka började byggas år 1867 och kunde invigas 1875. Den nya kyrkan gav med sina öppna bänkar plats för omkring tusen sittande besökare.
Till form och utförande uppfördes byggnaden enligt nyklassicismens regelverk trots att stilperioden redan ebbat ut. Kyrkan har därför såväl ut- som invändigt inslag som hör samman med ”nystilarna” i följande period, bl.a. skymtar nygotiken i olika sammanhang.

Kyrkan byggdes med ett treskeppigt långhus med vitrappade gråstensmurar, tjärat spåntak och sakristian bakom altaret.

Utvändigt är byggnaden oförändrad och invändigt har kyrkorummet och inredningarna till största del återfått sin ursprungliga karaktär och färgsättning i samband med senaste restaureringen.
Kyrkogårdens äldsta del är samtida med byggnaden men den har utvidgats i efterhand mot söder. Prästgårdens mangård är bevarad och ligger strax väster om kyrkan. Den tillkom i samband med inrättandet av första kyrkoherdetjänsten vilken sammanföll med invigningen av kyrkan.

Källor och litteratur
Ahlberg, H. 1996. Dalarnas kyrkor i ord och bild.
Berggren, Hugo. 1934. Sveriges kyrkobyggnader. Västerås stift
Boëthius, Gerda. 1932. Siljansnäs kyrka. Sveriges kyrkor, Dalarna, band 1
Garmo, Sune. 2005. Siljansnäs kyrka
Gunnarsson, Ann Marie. 2001. Siljansnäs kyrka. Antikvarisk rapport.
Prästgårdsinventering i Kopparbergs län, 1976. Dalarnas museum
Prästgårdar med skyddsbestämmelser i Kopparbergs län. 1993. Länsstyrelsen i Dalarna
Sjögren, Josef. 1952. Orgelverken i Västerås stift.