Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND VISBY S:T HANS 3 - husnr 2, F.D. BONINGSHUSET

 Byggnad - Beskrivning

F.D. BONINGSHUSET (akt.)
Historik
S:T HANS 3 - Murverk från åtminstone två medeltida byggnader finns registrerade och delvis bevarade inom nuvarande bebyggelse. Fastigheten ägdes av en Hindrich Schmidt och omfattade ett trähus, en ladugård och ett stall, samt en trädgård. Enligt 1785 års husklassifikation omfattade fastigheten en träbyggnad i två våningar med tegeltak, en lada och packhus med tegeltak, ett brygghus i sten med tegeltak, ett stall av trä med tegeltak, en saltbod av trä med tegeltak, ett slakthus av trä med brädtak, en bod vid ladan med tegeltak, en trädgård, en träbyggnad med brädtak, samt en smedja av sten med brädtak. Vid denna tidpunkt hade fastigheten sannolikt samma utsträckning som idag.
Idag omfattar fastigheten sju byggnader av olika karaktär.
Fastigheten används idag för affärsverksamhet mot Hästgatan och de övriga delarna används som magasin.

KÄLLA: Visby innerstad - en bebyggelseinventering. Del 1. (2002). Huvudred. Hansson, Joakim. C O Ekblad & Co, Västervik. ISBN: 91-88036-48-0

Byggnad 3 är ett slätputsat skiftesverkshus i en våning med sadeltak och en oinredd magasinsvind täckt av tegel. Längs takfoten finns en klassicerande profilerad gesims med omvikningar kring gavelhörnen. Det är uppskattningsvis uppfört omkring 1700-talets mitt eller andra hälft. Det är sannolikt ett av de trähus som nämns i 1785 års husklassifikation. Under 1800-talets första hälft utgjorde den bostad och packhus. I en brandförsäkring från 1872 var byggnaden delvis inredd till handelsbod. Huset ligger i den nordöstra delen intill kalkstensmagasinet, hus 4, och de är sammanbundna interiört i bottenvåningen. Det har renoverats och butiksanpassats framför allt under 1900-talets första hälft med den första butikstillbyggnaden 1901, då huset förlängdes med en gavel mot nordväst. Under 1920-talet bröts den norra och västra fasaden upp av skyltfönster inom de nuvarande karmarna. Byggnaden är ett av få hus i stadskärnan med oförändrade skyltfönsterstorlek sedan tidigt 1900-tal och minner om den tid då den utgjorde järnhandel, en funktion med vilket det av många fortfarande förknippas. På dess västra gavel finns fragment kvar av den målade fasadskylten som tillkom under Gotlands Järnhandels tid. Interiört finns det inget av dess ursprungliga karaktär kvar i bottenvåningen men vinden är helt orörd och dess fasad är relativt välbevarad sedan 1920-talets förändringar. Det finns ett par äldre takfönster som enda uppbrott i taket. byggnaden har en till volym och yttre form relativt välbevarad karaktär trots vissa ingrepp. Den äger ett stort kulturhistoriskt och miljöskapande bruksvärde för den kringbyggda gårdsmiljön.

KÄLLA: Länsstyrelsen Gotlands län, Beslut om byggnadsminnesförklaring av fastigheten S.t Hans 3, Visby, Gotland, 2000-07-12.