Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND OTHEM KYRKOGÅRDEN 1:1 - husnr 2, OTHEMS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Othem kyrka (akt.), OTHEMS KYRKA (akt.)
2009-01
Historik
Othem kyrka är från medeltiden. Den första stenkyrkan på platsen uppfördes i början av 1200-talet. Av den återstår dock endast minde delar, varav långhusets nordportal kan nämnas. Tornets nedre delar är några decennier yngre, medan dess övre delar samt det nuvarande långhuset och koret byggdes ungefär samtidigt vid mitten av 1200-talet.

Av förändringar efter medeltiden kan nämnas att en strävpelare mot långhuset södra vägg uppfördes på 1700-talet, samt att kyrkans fönster förstorades och en sakristia uppfördes år 1882.

1908 drabbades kyrkan av en brand som förstörde tornhuven och alla övriga tak. Vid reparationen påföljande år, då kyrkan fick nya faltak, togs de kulturhistoriskt mycket värdefulla muralmålningarna i triumfbågen och i koret fram.

Interiören har sedan dess restaurerats 1952 efter förslag av arkitekt Erik Fant. Väggar och valv i kyrkorummet har rengjorts ytterligare en gång 1983.
En yttre restaurering genomfördes 1967 efter förslag av Restaureringsteknik AB i Stockholm, bl.a. lades samtliga faltak om på täta undertak och nya avvattningsanordningar monterades.

De senaste restaureringarna
Den senaste utvändiga restaureringen genomfördes 1993 efter förslag av arkitekt Jan Utas, Visby, då fasaderna putsades och vitkalkades, naturstensytorna foglagades, åskskyddet kompletterades, fönstren sågs över, och den sydvästra stigluckan reparerades. Putsarbetet på tornet försenades och utfördes sent på hösten omedelbart före en köldperiod, varför dessa fasader omgående drabbades av kraftigt putsavfall. 2006 putsades därför de södra och västra fasaderna på tornet om som en del i ett doktorandarbete vid Högskolan på Gotland med avsikt att åstadkomma beständigt kalkbruksputsade fasader.
Den senaste invändiga restaureringen gjordes 2000-01. Värmesystemet ersattes, och i sakristians byttes golvet och rummet fick ny färgsättning. Samtidigt konserverades altarskranket konserverades och bekännelsepallen rekonstruerades.