Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LILLA EDET TUNGE 5:1 - husnr 1, TUNGE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

TUNGE KYRKA (akt.)
1995-11-21
Historik
TUNGE KYRKA har medeltida ursprung men blev svårt härjad under gränsstriderna med danskarna på 1600-talet. Kyrkan förstördes och dess båda klockor bortfördes. Kyrkan ombyggdes och ommålades 1703. Då förlängdes kyrkan och fick det för Västsverige så karakteristiska tresidiga koret. Vid en biskopsvisitation 1825 blev kyrkan så gott som utdömd. Även S t Peders kyrka i Lödöse var bristfällig och förslaget att de båda grannsocknarna skulle bygga en ny gemensam kyrka framlades.

Sedan Lödöse och Tunge församlingar 1845-46 byggt en ny gemensam kyrka i Lödöse, beslöts år 1853 att Tunge kyrka skulle rivas. Men vid närmare undersökning konstaterades att kyrkobyggnaden inte var så fallfärdig som man velat påstå. Församlingen behövde vid denna tid en skollokal och kyrkobyggnaden kom därför att fungera som skola från 1850-talet fram till år 1899. Kyrkans inredning nedplockades och auktionerades ut. Kyrkorummet användes som lärosal och sakristian inreddes till lärarbostad. En ny skolbyggnad uppfördes under 1890-talet och år 1900 lämnades kyrkan öde. En kommitté tillsattes för kyrkans återställande och medel anskaffades genom frivillig insamling. Det första initiativet togs av en församlingsbo som genom en frikostig donation gav grundplåten till det omfattande ombyggnads- och renoveringsarbetet.

Kyrkan återinvigdes 1924 efter en renovering 1922-24 under ledning av Stockholmsarkitekten Knut Nordenskjöld. Kyrkans mer än meterdjupa murar omsågs och fasaderna omputsades. En ny sakristia vidbyggdes i norr. Grundmurarna fick en översyn och det nordvästra hörnet förstärktes. Två runda läktarfönster insattes. Solbänkar av granithällar inlades i fönsteröppningarna. Invändigt fick kyrkan en helt ny inredning. Nya golv av handslaget tegel på betongplatta inlades. Nytt tak med profilerad taklist och orgelläktare med trappa invid västgaveln uppfördes. All fast inredning nytillverkades. Invändig ommålning utfördes av dekorations- och kyrkomålaren Teodor Wallström från Lödöse, som också målade kyrkans altartavla.

Kyrkan ommålades invändigt 1950. Tak, väggar och bänkinredning målades i samma färgtoner och utförande som tidigare. Orgelläktaren utvidgades 1959.

Kyrkans fasader renoverades 1965.

En genomgripande invändig ommålning ägde rum 1970 efter förslag av arkitekten Kaj Christensen, Varberg. Konservatorsarbeten utfördes av Thorbjörn Engblad.

Bänkantalet minskades något 2000 då de två bakersta bänkraderna i norra kvarteret avlägsnades.