Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KRISTINEHAMN RUDSKOGA KLOCKARGÅRD 1:6 - husnr 1, RUDSKOGA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

RUDSKOGA KYRKA (akt.)
1995-04-06
Historik
Komplettering vid inventering 2003:
Den nuvarande stenkyrkan i Rudskoga, på norra sidan av sjön Skagern, invigdes 1777 och ersatte då en om- och tillbyggd timmerkyrka av medeltida ursprung. Initiativtagare till den nya kyrkan var majoren och riddaren Carl Linroth på Värmlands Säby. Stenkyrkan uppfördes under ledning av byggmästare Johan Georg Reincke. Den fasta inredningen övertogs till största delen från den gamla träkyrkan; i korpartiets murnischer står en altaruppsats från tidigt 1700-tal, flankerad av en romansk madonna (troligtvid den äldsta, bevarade träskulpturen från Värmland) och ett senmedeltida altarskåp.
Rudskogas första kyrkan byggdes troligen under 1300-talets slut eller under 1400-talets början. Vi får förmoda att det var en träkyrka till typen lik Södra Råda numera nedbrunna gamla kyrka. På 1600-talet anges att den byggdes om, varpå följde ett ivrigt restaureringsarbetet invändigt. Till kyrkan hörde en klockstapel, som ombyggdes 1685, 1710 och 1716. På 1600-talet berättas att kyrkan hade en läktare. En ny läktare uppfördes 1695 och man beställer en ny predikstol. 1707 tillkom en altaruppsats. Kyrkan och kyrkogården var omgiven av en kyrkobalk. Träkyrkan synes emellertid ha varit mycket bristfällig, och efter många års diskussioner tillkom den nuvarande stenkyrkan, invigd 21 september 1777 av biskop Daniel Herweghr. Stenkyrkan ligger några tiotal meter längre norrut än sin föregångare.
1790 renoverades stenkyrkan varvid den södra läktaren avlägsnades och vissa partier av trägolvet byttes ut mot sten. Under 1800-talet skedde ett flertal renoveringar, bl a lades taket om med skiffer på 1860-talet. 1911 genomgick kyrkan en mer omfattande restaurering efter ett förslag av arkitekt Axel Lindegren. Innertaket målades om, golvet förnyades och bänkarna byttes ut. Nya dörrar tillkom. 1934 installerades en specialbyggd vedeldningspanna med ångvärmeledning och kyrkan målades om interiört samt de exteriöra putsfasaderna och stigluckorna sågs över. 1940 elektrifierades de gamla ljuskronorna och 1960 tillkommer en ny dopfunt, efter ritning av Ragnar Jonsson.
Åren 1964-65 skedde renoveringsarbeten under ledning av arkitekt Ragnar Jonsson, Stockholm, som innefattade förstärkning av takstolar och översyn av takbeläggning. Interiören uppfräschades med kalkning och avfärgning. Alla fönsterbågar byttes ut. Utvändigt putsades kyrkan om och avfärgades i vit kulör med grå sockel. Portaler och tornluckorna målades. Altaruppsats, predikstol och andra äldre inventarier konserverades och ommålades av konservator Olle Hellström, Skara. Året efter sammanbyggdes sakristian med tornet och en toalett inrättades tillsammans med förråd i tornets bottenplan. 1975 återfick fasaden sin ursprungliga rosa kulör.
De senaste större arbetena genomfördes 1994-95 med interiör och exteriör upprustning av puts och avfärgning. Snickerier inkl bänkinredning rengjordes och sakristian fick ny inredning. Ny elanläggning och värme i bänkarna installerades samt så avfärgades fasaderna på nytt svagt rosa och tuppen förgylldes.