Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MORA STRANDEN 39:1 - husnr 1, MORA TINGSRÄTT

 Byggnad - Beskrivning

MORA TINGSRÄTT (akt.)
Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, BYGGNADSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Tingshuset är en reslig ljusputsad tegelbyggnad uppförd i två våningar på sockel av grovhuggen natursten. Taket är ett valmat sadeltak som täckts med kopparplåt. Byggnadens form är oregelbundet rektangulär och uppbyggnaden symmetrisk med undantag av den på gavlarna och baksidan oregelbundna fönsterplaceringen. I entrésidan mot söder accentueras mittaxeln av en mittrisalit med en hög frontespis. Sidorisaliterna har formen av hörntorn med barockinspirerade huvtak. På var sida om mittrisaliten och de svagt utskjutande sidorisaliterna i entréfasaden, har placerats en långsträckt balkong med svart smidesräcke som sticker ut från andra våning. Den centralt placerade huvudentrén nås via en trearmad stentrappa. Entréportalen är också av natursten och har texten TINGSHUS infogat i överstycket. Den dubbla entrédörren har ett halvrunt överljus.

På den norra sidan av huset framhävs mittaxeln av en motsvarande men än mer framspringande huskropp med en likadan frontespis. Från denna huskropp, som rymmer den genom två våningar löpande tingssalen, sticker ut en halvrund absid. På baksidan finns ytterligare två mindre entréer.

Även interiören präglas av mittaxeln och en tydlig symmetri. Tingsrätten har tre förhandlingssalar varav den ursprungliga är den största och den minsta mer har karaktären av ett förberedelserum. Den stora salen är rektangulär till formen, rätten sitter på ett podium vid den norra kortändan med de höga rundbågiga fönstren i ryggen. Väggarna är klädda med bröstningspanel.

Enligt tingsrättens egna uppgifter uthyrdes ursprungligen lokaler på bottenvåningen till Mora folkbank och nio rum på andra våningen tjänade som bostad åt provinsialläkaren. Högst upp i huset fanns en vaktmästarbostad. Byggnaden innehöll även häradshäkte. Senare kom polisen att vara inhyst i tingshuset och häradshövdingen kom att ha sin bostad på andra våningen. Arkivet ligger i källaren.

I Riksantikvarieämbetets arkiv, ATA, finns två exteriörbilder arkiverade från inventeringen 1971.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1999-04-29