Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND VISBY S:T HANS 3 - husnr 1, BRYGGHUSET

 Byggnad - Beskrivning

BRYGGHUSET (akt.)
Historik
S:T HANS 3 - Murverk från åtminstone två medeltida byggnader finns registrerade och delvis bevarade inom nuvarande bebyggelse. Fastigheten ägdes av en Hindrich Schmidt och omfattade ett trähus, en ladugård och ett stall, samt en trädgård. Enligt 1785 års husklassifikation omfattade fastigheten en träbyggnad i två våningar med tegeltak, en lada och packhus med tegeltak, ett brygghus i sten med tegeltak, ett stall av trä med tegeltak, en saltbod av trä med tegeltak, ett slakthus av trä med brädtak, en bod vid ladan med tegeltak, en trädgård, en träbyggnad med brädtak, samt en smedja av sten med brädtak. Vid denna tidpunkt hade fastigheten sannolikt samma utsträckning som idag.
Idag omfattar fastigheten sju byggnader av olika karaktär.
Fastigheten används idag för affärsverksamhet mot Hästgatan och de övriga delarna används som magasin.

KÄLLA: Visby innerstad - en bebyggelseinventering. Del 1. (2002). Huvudred. Hansson, Joakim. C O Ekblad & Co, Västervik. ISBN: 91-88036-48-0

Byggnad 1 är ett slätputsat hus med kalkstensstomme i en våning med inredd vind under ett tegeltäckt sadeltak. Det står på en hög stensockel och ligger i souterrain. Det finns inget tillkomstår dokumenterat av byggnaden men den är uppförd under 1700-talet, troligen under dess andra hälft. Det finns omnämnt i husklassifikationen från 1785. I källaren av huset finns murrester som troligen kan hänföras till de medeltida kyrkorna i kvarteret. Byggnaden utgjorde under 1700-talets slut och under 1800-talet brygghus med drängstuga. Under 1800-talets slut inreddes brygghuset till bostad. Exteriört är den relativt välbevarad till yttre form och volym. De slätputsade fasaderna bryts upp av ett fåtal fönsteröppningar och av en entré i den östra fasadens mitt med en hög kalkstenstrappa framför. Norr om entrén finns källarluckan intill den höga sockeln. Det tegeltäckta sadeltaket ligger i liv med fasaderna vid gavlarna och i gavelröstena finns små träluckor bevarade. Vid sekelskiftet 1900 har troligen spegeldörren tillkommit. De största förändringarna har skett interiört. 1982 skedde en stor ombyggnad av byggnaden då den sexdelade planen ändrades helt för att anpassas till kontor med funktionellt stora ytor. Den norra delen är dock bättre bevarad med två äldre rumsindelningar med en kakelugn i bottenvåningen och ett rum i den norra delen av övervåningen med kakelugn. Exteriört tillkom det vid denna tid nya fönster och en takkupa. Den senaste förändringen skedde 1985 då det nya plåttaket utbyttes mot enkupigt lertege som ligger i fasadlivet vid gavlarna. Byggnaden, som är ett karaktäristiskt kalkstenshus från denna tid, utgör en viktig del av gårdsmiljön.

KÄLLA: Länsstyrelsen Gotlands län, Beslut om byggnadsminnesförklaring av fastigheten S.t Hans 3, Visby, Gotland, 2000-07-12.